You are here

Πώς η Εθνική Ασφαλιστική βάζει πλαφόν στο σχέδιο Ηρακλής

10/01/2020 09:13

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα κρίνει, ως ένα βαθμό, το εύρος της τιτλοποίησης, στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +1,48%, προκειμένου να επιταχύνει το βηματισμό για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ( Non Performing Exposures- NPEs).

Μετά την αξιολόγηση των ενδεικτικών προσφορών, η Εθνική αποφάσισε να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία, για την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής της, παρέχοντας τη δυνατότητα σε Fosun, CVC Capital και πιθανώς έναν ακόμη ενδιαφερόμενο (I3CP;), αφού διεξάγουν due diligence, να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η Εθνική αποτίμησε στις 30/9 στα βιβλία της το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε 1,06 δισ. ευρώ. Έθεσε, επομένως, πολύ ψηλά τον πήχη του εν εξελίξει διαγωνισμού καθώς για να αποφύγει την εγγραφή ζημιάς θα πρέπει το 80% της θυγατρικής της, μαζί με τη δεκαετή σύμβαση αποκλειστικής διάθεσης προϊόντων της μέσω του δικτύου της τράπεζας, να πωληθεί 848 εκατ. ευρώ.

Αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι οι ενδεικτικές προσφορές κινήθηκαν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα καθορίσει το εύρος της τιτλοποίησης, στην οποία θα προχωρήσει η Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +1,48%.

Η Εθνική, σε αντίθεση με τις Eurobank και Alpha, δεν σχεδιάζει να προσφύγει σε εταιρικό μετασχηματισμό (σ.σ. μετατροπή της εισηγμένης σε Holding με απόσχιση του κλάδου τραπεζικών δραστηριοτήτων και εισφορά σε νέα τραπεζική εταιρεία).

Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά από την τιτλοποίηση θα πρέπει να καλυφθεί από τα – έκτακτα και επαναλαμβανόμενα- κέρδη της χρήσης 2020, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η διάταξη του νόμου Χαρδούβελη για υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα καλυφθεί από το Δημόσιο.

Το «μαξιλάρι» από έκτακτα και επαναλαμβανόμενα κέρδη

Ο σχεδιασμός της τράπεζας προβλέπει ότι η φετινή κερδοφορία θα ενισχυθεί από τη ρευστοποίηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία έλαβε ως αντάλλαγμα από το Δημόσιο, για την ακύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίων (πρόγραμμα Titlos).

Πρόκειται για ομόλογα, ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ, τα οποία ταξινομήθηκαν ως διακρατούμενα για την είσπραξη συμβατικών ταμειακών ροών και αποτιμούνται στο αποσβεσμένο κόστος. Η τρέχουσα υπεραξία των παραπάνω τίτλων ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επαναλαμβανόμενα προ προβλέψεων κέρδη της τράπεζας θα κινηθούν μεταξύ 640 με 700 εκατ. ευρώ. Επομένως, η Εθνική διαθέτει «μαξιλάρι» της τάξης των 1,1 με 1,2 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ζημιές από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, την τιτλοποίηση δανείων και το σχηματισμό- αισθητά μειωμένων- προβλέψεων.

Αν από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εγγραφεί ζημιά της τάξης των 200 με 250 εκατ. ευρώ, στην Αιόλου εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε τιτλοποίηση NPEs της τάξης των 5,5 με 6 δισ. ευρώ, η οποία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικής εγγυοδοσίας «Ηρακλής».

Οι αποφάσεις τον Μάρτιο

Οι αποφάσεις για το εύρος της σχεδιαζόμενης τιτλοποίησης θα ληφθούν τον Μάρτιο. Μέχρι τότε θα έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και θα έχουν οριστικοποιηθεί οι επικαιροποιημένοι στόχοι τριετίας (2020-22) για την μείωση των NPEs, που θα υποβληθούν, τον ίδιο μήνα, στον SSM.

Στόχος της Εθνικής είναι να ρίξει τα εν Ελλάδι NPEs στα 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 11,4 δισ. ευρώ στις 30/9/2019, αξιοποιώντας τον υψηλό δείκτη προβλέψεων και το γεγονός ότι τα «κόκκινα» στεγαστικά αποτελούν πάνω από το 50% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Πηγή: Euro2day