You are here

Πώς στήνονται οι προϋπολογισμοί των εταιρειών για το 2023

25/11/2022 14:22

Με επιφυλακτικότητα αλλά χωρίς πανικό και ακραίους σχεδιασμούς αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις το 2023, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για τη σύνταξη των προϋπολογισμών της επόμενης χρονιάς.

Με βάση το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται τους υπάρχοντες παράγοντες αβεβαιότητας και γνωρίζουν πολύ καλά τις προειδοποιήσεις των φορέων και των επενδυτικών οίκων του εξωτερικού για ένα πολύ δύσκολο -ακόμη και υφεσιακό- 2023. Ωστόσο δεν φαίνεται να προχωρούν σε ακραίες κινήσεις περιστολής δαπανών, ούτε σε ουσιαστικές ματαιώσεις επενδυτικών προγραμμάτων, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρούν πως οι όποιες αναταράξεις προκύψουν θα είναι διαχειρίσιμες και πολύ πιθανόν περιορισμένης (ολιγόμηνης) διάρκειας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο μεταλλουργικό χώρο: «Τον Σεπτέμβριο φοβόμασταν ότι θα ζούσαμε ένα χειμώνα όπου τα εργοστάσια θα σταματούσαν κατά διαστήματα τις μηχανές τους λόγω ενεργειακών ελλείψεων, οι τιμές του φυσικού αερίου θα εκτοξεύονταν στα ύψη και το πετρέλαιο θα μπορούσε να προσεγγίσει ακόμη και τα διακόσια δολάρια. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, θα ήταν φυσικό να αναβληθεί η υλοποίηση κάποιων επενδυτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, να ψαλιδιστεί η ιδιωτική κατανάλωση και να περιοριστεί δραστικά ο εισερχόμενος τουρισμός το προσεχές καλοκαίρι.

Σήμερα οι προσδοκίες δείχνουν να είναι καλύτερες ή έστω λιγότερο δυσμενείς. Οι φόβοι για ενεργειακή ανεπάρκεια έχουν περιοριστεί, οι τιμές των καυσίμων έχουν σχετικά υποχωρήσει και τα πρώτα μηνύματα για τον τουρισμό του 2023 είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Όσο για τις κατασκευαστικές εταιρείες; Με το κόστος των καυσίμων και των άλλων πρώτων υλών αρκετά μειωμένες σε σχέση με τα υψηλά της φετινής άνοιξης, το πιθανότερο είναι πως τα προγραμματισμένα έργα θα συνεχιστούν κανονικά και πολύ πιθανόν να προκύψουν και άλλα.

Βέβαια, οι τιμές των μετάλλων έχουν αποκλιμακωθεί και παράλληλα τα επιτόκια έχουν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Όλα δείχνουν πως τα τόσο υψηλά κέρδη του 2021 και του πρώτου φετινού εξαμήνου δεν θα μπορέσουν να επαναληφθούν την επόμενη χρονιά. Αυτό δεν μας στενοχωρεί γιατί το περιμέναμε. Αυτό που εμείς επιδιώκουμε, είναι η επίτευξη μιας συμπαθητικής κερδοφορίας σε μια χρονιά γεμάτη αβεβαιότητες, προσβλέποντας σε καλύτερες επιδόσεις από το 2024 και μετά».

Στελέχη του κλάδου πληροφορικής και ιδιαίτερα των εταιρειών που αναλαμβάνουν δημόσια έργα έχουν ήδη δει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών τους να σκαρφαλώνει στα ύψη και πολλές νέες δουλειές να βρίσκονται προ των πυλών.

Γενικότερα -όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού- αναμένεται (σε σταθερές τιμές) μια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης μόλις κατά 1% και των ακαθάριστων πάγιων επενδύσεων κατά 15,5%, δείχνοντας μια πορεία δύο ταχυτήτων που προβλέπεται να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία:

«Όσοι απευθύνονται στη λιανική αγορά αναμένεται να έχουν μια απαιτητική χρονιά, λόγω των επιδράσεων των πληθωριστικών πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα. Το θετικό είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη έκθεση στις τράπεζες και διαθέτουν αρκετό… λίπος προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε μια δύσκολη συγκυρία. Επίσης, ως μαξιλάρι ασφαλείας στην ιδιωτική κατανάλωση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και κάποια από τα 22 δισ. ευρώ αυξημένων καταθέσεων των νοικοκυριών που βρίσκονται παρκαρισμένα στις τράπεζες από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα», διαπιστώνει γνωστός χρηματιστηριακός αναλυτής.

Το πολιτικό ρίσκο

Όλα δείχνουν πως το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα έχουμε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Συνήθως σε κάθε εκλογική περίοδο παρατηρείται μια σχετική αβεβαιότητα, η οποία αναβάλλει ορισμένες δαπάνες των νοικοκυριών και αρκετές κινήσεις των επιχειρήσεων. Πιθανότατα θα δούμε κάτι τέτοιο και μέσα στο πρώτο μισό του 2023, εντός του οποίου όμως η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να παρέμβει με νέα μέτρα εισοδηματικής στήριξης ύψους ενός δισ. ευρώ.

Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, με δεδομένο ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι όμιλοι πληροφορικής είναι φορτωμένες με έργα, οι επιπτώσεις στην οικονομία από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι σχετικά περιορισμένες, στον βαθμό που στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας προκύψει σταθερό κυβερνητικό σχήμα, με πολιτικές προτεραιότητες τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα.

Πηγή: Euro2day