You are here

Πώς θα κερδίσετε έως 120 δόσεις στην Εφορία

22/05/2019 10:31

Βήμα προς βήμα η είσοδος και οι επιλογές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της νέας ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο. Πότε επικυρώνεται η αίτηση και πώς απενεργοποιείται πλήρως ο κίνδυνος κατασχέσεων από την Εφορία.

Έξι διαφορετικές ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία, οι οποίες έχουν καθιερωθεί από το 2013 μέχρι σήμερα, συνθέτουν την πρώτη εικόνα με την οποία έρχεται αντιμέτωπος όποιος φορολογούμενος επιχειρεί από χθες να «σπάσει» σε έως 120 δόσεις τον «πονοκέφαλο» των ληξιπρόθεσμων χρεών του.

Οι τέσσερις από αυτές είναι απενεργοποιημένες και οι μοναδικές ενεργές επιλογές από χθες αφορούν στην πάγια ρύθμιση (12-24 δόσεις για τρέχουσες οφειλές) ή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 σε:

* έως 120 δόσεις για φυσικά πρόσωπα και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα ή

* έως 24 μηνιαίες δόσεις για επιχειρήσεις εάν πρόκειται για τακτικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, εισόδημα, ΦΠΑ) ή σε 36 εάν πρόκειται για έκτακτους φόρους (μετά από έλεγχο).

Για να ρυθμίσετε τις οφειλές, πρώτα ξεκινάτε από τους «ανοιχτούς λογαριασμούς», επιλέγοντας Ρ6 στο σχετικό «παράθυρο» και στη συνέχεια Ρ2 προκειμένου να εντάξετε τις τρέχουσες οφειλές, μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2018 στην πάγια ρύθμιση, η οποία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ και μετά το τέλος Ιουνίου.

Για να φτάσετε μέχρι εκεί βέβαια, θα πρέπει να μπείτε στη σελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) κι εάν «πατήσετε» πάνω στην ειδοποίηση «άνοιξε η εφαρμογή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων», μετά την καταχώριση των προσωπικών κωδικών, αρχίζει η διαδικασία των ρυθμίσεων.

Η ΑΑΔΕ δίνει εξαρχής τη συμβουλή να επιλέξετε «πρώτα τον τύπο της ρύθμισης P6 - αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν. 4611 /2019 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας έως και 31/12/2018 και αφού καταβληθεί η πρώτη δόση και η ρύθμισή σας επικυρωθεί, επιλέξτε P2 αίτηση πάγιας ρύθμισης για τις υπόλοιπες οφειλές σας. Οφειλές που έχουν συμπεριληφθεί σε ρύθμιση τύπου Ρ6 που δεν έχει επικυρωθεί, εμφανίζονται και κατά την επιλογή του τύπου ρύθμισης Ρ2».

Η συνέχεια είναι εξίσου απλή. Επιλέξτε πρώτα την υποβολή αίτησης για τη ρύθμιση Ρ6 και:

- Στην επόμενη σελίδα εμφανίζονται τα στοιχεία του οφειλέτη (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο κ.λπ.), το ύψος του εισοδήματός του, ο αριθμός των τέκνων, η επιλογή των δόσεων έως 120 και η Δ.Ο.Υ. Στον πίνακα αυτό θα πρέπει να επιλέξετε τις οφειλές που θέλετε να ρυθμίσετε.

- Στην επόμενη σελίδα εμφανίζεται πίνακας με τα εξής στοιχεία: το ποσοστό της έκπτωσης προσαυξήσεων, το ποσό έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, τις προσαυξήσεις μετά την ημερομηνία της αίτησης, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό ανάλογα με την έκπτωση των προσαυξήσεων, τον μέγιστο αριθμό δόσεων, το ποσό της μηνιαίας δόσης. Σε αυτό το στάδιο ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων ανάλογα με το κούρεμα που επιθυμεί στο ύψος των προσαυξήσεων. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνει κλικ στην ένδειξη υπολογισμός ποσού δόσης και το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίσει τη μηνιαία δόση.

- Στη συνέχεια εμφανίζεται η αίτηση ρύθμισης οφειλών ν.4611/2019, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η υποβολή του αιτήματος ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής, για την πληρωμή της πρώτης δόσης της ρύθμισης.

- Η ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι υπόλοιπες δόσεις εξοφλούνται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.

Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε πλήρως τον κίνδυνο κατασχέσεων τους επόμενους μήνες, η υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων (υπό την προϋπόθεση τήρησής της) δεν είναι επαρκής συνθήκη, στον βαθμό όπου δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις εντός του έτους.

Γι' αυτές τις οφειλές, υπάρχει η πάγια ρύθμιση Ρ2 για εξόφληση οφειλών σε 12 δόσεις (για τακτικούς φόρους) ή σε 24 για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις.

Πηγή: Euro2day