You are here

Πόσο θα κοστίσουν τα νέα μέτρα σε τουρισμό, εστίαση και... Θεσσαλονίκη

11/08/2020 11:17

Πλήγμα τόσο στον τουρισμό, όσο και στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας επιφέρουν τα νέα μέτρα που έλαβε χθες η κυβέρνηση, δεδομένης της συνεχόμενης εξάπλωσης της πανδημίας κορωνοϊού στην κοινότητα.

Αν και αναμενόμενη, η ματαίωση της Διεθνούς ‘Έκθεσης Θεσσαλονίκης αφήνει οικονομική «τρύπα» τόσο για τη διαχειρίστρια εταιρεία, όσο και για την οικονομία της πόλης, που παραδοσιακά τονώνεται από τη διενέργεια της έκθεσης τόσο τουριστικά, όσο και εμπορικά.

Προ της επίσημης ανακοίνωσης, η διοίκηση της Helexpo ΔΕΘ εκτιμούσε πως θα κατέγραφε απώλειες 1,5 εκατ. ευρώ φέτος από τον περιορισμό στο μισό των επιτρεπόμενων επισκεπτών. Πάντως η ματαίωσης της φετινής διοργάνωσης -με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία- ακολούθησε τη διεθνή τάση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Εκθέσεων, φέτος έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 10.000 διοργανώσεις με εκτιμώμενες απώλειες για τις σχετιζόμενες με τον εκθεσιακό κλάδο επιχειρήσεις της τάξης των 80 δισ. ευρώ. Μόνον στην Ευρώπη εκτιμάται ότι έχουν χαθεί 29 δισ. ευρώ αλλά και 250.000 θέσεις εργασίας.

Ανυπολόγιστη επίσης θεωρείται η επίπτωση ματαίωσης της 85ης ΔΕΘ και για την αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία υπολογίζει σταθερά στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα περυσινά στατιστικά στοιχεία, το 38% των εμπορικών επιχειρήσεων κατέγραψαν αύξηση τζίρου κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έκθεσης.

Εκτός από την επίπτωση του Σεπτεμβρίου, η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας έχει επίσης να διαχειριστεί αμέσως μετά τον 15αύγουστο και την επίπτωση στις τουριστικές δραστηριότητες με τον περιορισμό της εισόδου επισκεπτών από τα χερσαία σύνορα (πλαφόν αριθμού εισερχομένων και υποχρεωτικά αρνητικά τεστ).

Βαρίδι το κλείσιμο στις 24.00

Και στην υπόλοιπη χώρα ωστόσο, η απαγόρευση κάθε συνάθροισης (από πανηγύρι έως συναυλία), αλλά και το υποχρεωτικό κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ τα μεσάνυχτα εκτιμάται ότι θα έχει νέα επίπτωση στις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στην εστίαση, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το υποχρεωτικό κλείσιμο θα έχει περιορισμένη επίπτωση. Αντιθέτως, για καφέ, μπαρ και κλαμπ το «λουκέτο» τα μεσάνυχτα θεωρείται καταστροφικό, καθώς οι πρώτες πρωινές ώρες θεωρούνται «αιχμής», ειδικά στα τουριστικά θέρετρα (το μέτρο αφορά Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Χαλκιδική, Κυκλάδες κ.α.). Από την άλλη πλευρά, η αύξηση κρουσμάτων, ο «συνωστισμός» και η έλλειψη διατήρησης κανόνων αποστασιοποίησης και χρήσης μάσκας είχαν οδηγήσει ήδη από τα τέλη Ιουλίου, αφενός σε ακυρώσεις και αφετέρου σε αποχωρήσεις τουριστών.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς συνομολογούν πως μετά την ούτως ή άλλως αναιμική τουριστική κίνηση, τόσο ο φόβος της εξάπλωσης του ιού, όσο και τα επιπλέον μέτρα δίνουν ένα οριστικό τέλος στη φετινή τουριστική σεζόν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.

Η προσοχή στρέφεται τώρα σε ζητήματα που αφορούν σε στήριξη του κλάδου και στα μέτρα που φέρνει το φθινόπωρο. Όπως ήδη έχει διαπιστωθεί το 25% των καταστημάτων εστίασης δεν λειτούργησαν φέτος, ενώ η πτώση στη ζήτηση τόσο από τον τουρισμό, όσο και από τον περιορισμό των εξόδων από τους γηγενείς έχει δημιουργήσει ήδη ζητήματα επιβίωσης.

Σύμφωνα δε με τον γενικό διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), Γιάννη Λιάρο, μετά τον 15άυγουστο προγραμματίζεται επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να συνεκτιμηθεί η παρούσα κατάσταση αλλά και να συζητηθεί ο τρόπος λειτουργίας των εστιατορίων από το φθινόπωρο, οπότε η χρήση των εσωτερικών χώρων θα είναι απαραίτητη.

Πηγή: Euro2day