You are here

Πόσο θα πλήξει τον τουρισμό το «βαθύ κόκκινο» στα νησιά

30/07/2021 08:24

Την αβεβαιότητα για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν εντείνει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) να εντάξει στο «βαθύ κόκκινο» 13 ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη.

Η εξέλιξη αυτή, που συνεπάγεται τη σύσταση να αποφεύγονται τα μη αναγκαία ταξίδια προς τους συγκεκριμένους προορισμούς, έρχεται σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή, λίγες ημέρες μόνο πριν από τον Αύγουστο, τον «δυνατό» μήνα του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, έχει αρχίσει να καταγράφει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Για μία «αναμενόμενη και σίγουρα όχι θετική εξέλιξη» που ενδέχεται να προκαλέσει ντόμινο νέων εξελίξεων κάνουν λόγο οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς. «Μας ανησυχεί αυτή η απόφαση του ECDC γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμπαρασύρει. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει κάποια επίπτωση, ωστόσο, θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Και η φετινή χρονιά ορίζεται από υγειονομικούς και όχι από τουριστικούς όρους. Εξαρτώμαστε σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας. Τα μοναδικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι οι εμβολιασμοί και η τήρηση των μέτρων προστασίας. Η θέληση για ταξίδι είναι έντονη και αυτό αποτυπώνεται κάθε φορά που “ξεμπλοκάρει” κάποιος προορισμός», επισημαίνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το ενδεχόμενο η ένταξη των 13 ελληνικών νησιών στο «βαθύ κόκκινο» του χάρτη του ECDC να οδηγήσει σε ακυρώσεις σε κάποιους προορισμούς, καθώς και σε ανάσχεση του ρυθμού των κρατήσεων, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, και ενόψει του Αυγούστου, ακολουθούσε ανοδική τροχιά.

«Όσο βρισκόμαστε στα «κόκκινα» σε επιδημιολογικό επίπεδο, δεν θα μπαίνουν νέες κρατήσεις στα συστήματά μας. Το «κοκκίνισμα» της χώρας προκαλεί επιβράδυνση των κρατήσεων. Ενδέχεται να υπάρξουν ακυρώσεις ανάλογα με τον προορισμό και μας προβληματίζει το ενδεχόμενο να καταγράψουμε νέα ανάσχεση των κρατήσεων», εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Από την πλευρά της η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου επισημαίνει ότι «η απόφαση του ECDC σίγουρα μας επηρεάζει γιατί κάποιοι ταξιδιώτες επιλέγουν τον προορισμό τους βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Ενδεχομένως να μην υπάρξουν ακυρώσεις, αλλά πιθανόν η εξέλιξη αυτή να λειτουργήσει αποτρεπτικά για νέες κρατήσεις. Υπάρχει ανησυχία και για την ώρα τηρούμε στάση αναμονής».

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν παράγοντες την αγοράς, η γενικότερη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας ενδέχεται να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά κάποιων άλλων κρατών, τα οποία με τη σειρά τους να υιοθετηθούν νέα μέτρα για όσους τουρίστες επιστρέφουν στην πατρίδα τους από την Ελλάδα ή από ελληνικούς προορισμούς.

«Το θέμα ίσως να μην είναι η ένταξη κάποιων περιοχών στη χειρότερη κατηγορία, αλλά το τι θα επιφέρει ενδεχομένως αυτή η χρωματική αλλαγή αρκετών περιοχών της χώρας όσον αφορά τους όρους με τους οποίους θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους οι ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα», εξηγούν παράγοντες του τουρισμού.

Όπως τονίζουν δε, η ανησυχία τους δεν αφορά τόσο τον Αύγουστο, έναν μήνα που παραδοσιακά συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών και τα περισσότερα έσοδα, αλλά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. «Η ανησυχία και ο προβληματισμός μας έγκεινται κυρίως στο διάστημα που ακολουθεί μετά το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου. Το θέμα είναι πώς αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», λέει ο Γρ. Τάσιος.

Την ίδια στιγμή, με βάση την κατάταξη του ECDC, από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου φαίνεται ότι «σώζεται» μία εκ των βασικών ανταγωνιστριών μας σε τουριστικό επίπεδο, η Ιταλία, η οποία εξακολουθεί να έχει καλή επιδημιολογική εικόνα, με τις περισσότερες περιφέρειές της να βρίσκονται στο «πράσινο» και στο «πορτοκαλί» του σχετικού χάρτη, και φαίνεται ότι πληροί τις προϋποθέσεις να αποσπάσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο από τη φετινή τουριστική πίτα.

«Θέληση για ταξίδια είναι δεδομένο ότι υπάρχει. Το θέμα είναι ότι αυτή η θέληση θα εκτονωθεί αλλού. Είναι αναμενόμενο ένα μέρος της αγοράς να κατευθυνθεί προς την Ιταλία. Επηρεάζεται η πρόθεση κράτησης. Βέβαια, και τη φετινή σεζόν θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και συνεχείς ανατροπές», υπογραμμίζουν πηγές της αγοράς.

Η εικόνα του Ιουλίου

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα έρχεται την ώρα που τα πρώτα στοιχεία καταδεικνύουν σταδιακή τόνωση της ζήτησης. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την εικόνα που έχει αποτυπωθεί μέχρι σήμερα, η αεροπορική επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», για τον Ιούλιο έχει αποκατασταθεί σε ένα ποσοστό 60% σε σχέση με το 2019, με την ψαλίδα να μειώνεται.

Αντίστοιχα, καλύτερη σε σχέση με τους προηγούμενους είναι και η εικόνα που εμφανίζει η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Συγκεκριμένα, τα πρώτα δεδομένα καταδεικνύουν πτώση του αριθμού των επιβατών σε ποσοστό 60% για τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019.

Πηγή: Euro2day