You are here

Πότε «ανοίγει η κάνουλα» για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

19/01/2022 08:30

Σε τρεις μήνες και συγκεκριμένα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου εκτιμάται από τραπεζικές πηγές πως θα ολοκληρωθούν όλα τα στάδια της διαδικασίας που απαιτείται για να ξεκινήσουν οι πρώτες χρηματοδοτήσεις επενδυτικών business plan, οι οποίες στηρίζονται στα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr η δημόσια πρόσκληση των τραπεζών προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις με στόχο την ένταξή των business plans στην χρηματοδοτούμενη από το RRF δεξαμενή ρευστότητας αναμένεται να «βγει στον αέρα» στις 9 Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά την σκυτάλη θα πάρει το Δημόσιο που θα από την πλευρά του οφείλει να ολοκληρώσει το στάδιο της τοποθέτησης των ανεξάρτητων ελεγκτών όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία του σκέλους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, θα εξελιχθεί το τρίτο στάδιο της διαδικασίας κατά το οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να φτιάξουν την πλατφόρμα, στην οποία θα… ανεβαίνουν όλα τα στοιχεία που θα αφορούν τα προς χρηματοδότηση business plan. Σύμβουλος των τραπεζών – της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών - στην υλοποίηση αυτού του βήματος είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελεγκτική-συμβουλευτική εταιρεία Grant Thornton.

Τρέχουν οι τράπεζες

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το τρίτο στάδιο που αφορά την συλλογή στοιχείων σε συνδυασμό με την σχετική πλατφόρμα αναμένεται να «τρέξει» πιο γρήγορα και πριν ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία προκειμένου, όταν ολοκληρωθεί η δημιουργία της πλατφόρμας, να είναι έτοιμη η δεξαμενή των στοιχείων που απαιτούνται.

«Όλες οι τράπεζες έχουμε κάνει ήδη σημαντική προεργασία και ξέρουμε ποια business plans είναι ώριμα να μπουν αμέσως στην χρηματοδότηση, ποια έπονται και ποια θα χρειασθούν κάποιους μήνες μέχρι να φθάσουν στο ώριμο στάδιο», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος και προσθέτει: «Από το καλοκαίρι έχουμε πραγματοποιήσει μπαράζ επαφών και συζητήσεων με τους πελάτες- μεγάλες επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, έχει γίνει σημαντική δουλειά».

Συμβάσεις – εκταμιεύσεις

Με βάση τα δεδομένα των τραπεζών οι δανειακές συμβάσεις που αναμένεται να υπογράψουν οι τράπεζες για τα χρηματοδοτούμενα επενδυτικά projects μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν το 2022 από 200 έως 400 εκατ ευρώ ανά τράπεζα. Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας το ύψος των συμβάσεων δεν αναμένεται να ευθυγραμμισθεί με το ύψος των εκταμιεύσεων μέσα στο έτος. «Οι εκταμιεύσεις εκτιμούμε ότι θα κινηθούν στο 30-35% του συνολικού ύψους των συμβάσεων», υπογραμμίζει.

Πηγή: Euro2day