You are here

Πού κολλά το σχέδιο του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια

17/04/2019 13:47

Απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων ζητούν με επιστολή τους προς το ΥΠΟΙΚ οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν σχετικά με το σχέδιο ΤΧΣ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Τα εμπόδια, η έλλειψη στοιχείων και η διαφαινόμενη καθυστέρηση.

Στο… γήπεδο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται πλέον το μπαλάκι που αφορά στην σύσταση του μηχανισμού APS (Asset Protection Scheme) τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση του δημοσίου.

Εδώ και λίγες ημέρες έφθασε στην Αθήνα επιστολή από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), στην οποία οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θέτουν σειρά από ερωτήματα επί των βασικών πτυχών του σχεδίου και ζητούν από τα εμπλεκόμενα μέρη -υπουργείο Οικονομικών, ΤΧΣ και τράπεζες- απαντήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ευθείας κρατικής στήριξης.

Τι ζητά η DG Comp

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων τονίζουν στο Euro2day.gr ότι «η DG Comp προσπαθεί μέσα από τα ερωτήματα που θέτει στην επιστολή που απέστειλε στην Αθήνα να πάρει απαντήσεις που θα της δώσουν τη δυνατότητα να τεκμηριώσει ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα σχέδιο ‘αγοράς’ και η τιμολόγηση να γίνει με ανάλογους όρους». Κι αυτό διότι η βασική διαφορά με το σχέδιο που εφαρμόσθηκε στην Ιταλία -το ότι δηλαδή το ελληνικό δημόσιο δεν αξιολογείται σε επενδυτική βαθμίδα και κατ` επέκταση οι επιπτώσεις αυτού στο ύψος του ασφάλιστρου κινδύνου- δεν ξεπερνιέται εύκολα, χωρίς δηλαδή ισχυρή τεκμηρίωση. Κινδυνεύει, λοιπόν, η DG Comp – εφόσον εγκρίνει το σχέδιο όπως είναι – να υποπέσει στο… σφάλμα της «εξειδικευμένης βοήθειας», κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνοκράτες της Κομισιόν έχουν διαμηνύσει μέσω της αλληλογραφίας στην Αθήνα.

Στην επιστολή ζητούν από την ελληνική πλευρά να δώσει επαρκή στοιχεία (market data) ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια η τιμολόγηση επί των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior note), επί των οποίων θα υπάρξει η κρατική εγγύηση. Κι εδώ έγκειται το πρόβλημα, καθώς στο μέτωπο των στοιχείων δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα (market data), καθώς τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υποβάθμισης υπήρχε αντικειμενική αδυναμία έκδοσης ομολόγων (εταιρικών, τραπεζικών) αυτής της διαβάθμισης.

Ο φόβος της καθυστέρησης

Ενώσω οι υπηρεσίες της DG Comp περιμένουν τις απαντήσεις από την ελληνική πλευρά ο χρόνος κυλάει και η εφαρμογή του εγχειρήματος μεταφέρεται για μετά το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ιδανικό σενάριο θα ήταν η έγκριση του σχεδίου, μετά τις όποιες διορθώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, να γίνει το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου. Ωστόσο, ο στόχος θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος καθώς μεσολαβεί το Πάσχα και ήδη οι Βρυξέλλες βρίσκονται στον αστερισμό των ευρωεκλογών.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που τα εμπόδια ξεπεραστούν και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δώσει το «πράσινο φως» στα μέσα Μαΐου, η υλοποίηση του μηχανισμού με τις κρατικές εγγυήσεις επί των τιτλοποιήσεων, θα ξεκινήσει μετά από 3 μήνες και αν ληφθεί υπόψην η ραστώνη του καλοκαιριού, οι επικείμενες εκλογές, αλλά και παράγοντες όπως το rating που πρέπει να δώσουν οι ξένοι οίκοι αναβάθμισης στα δάνεια προς τιτλοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τότε η πλήρης εφαρμογή πιθανολογείται ότι μεταφέρεται για τις αρχές του 2020.

Πηγή: Euro2day