You are here

Πουλάει τα δάνεια της ΑΝΕΚ η Εθνική

13/09/2019 15:11

Στην πώληση των δανείων της ΑΝΕΚ ΑΝΕΚ -1,64% προχωρά η Εθνική Τράπεζα, περιπλέκοντας λίγο περισσότερο την εξίσωση που θα κληθούν να λύσουν οι υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες, εφόσον δεν υλοποιηθεί ή καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό η αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, ως το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στο χαρτοφυλάκιο με 10 μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική, συμπεριλήφθηκαν και οι χορηγήσεις της τράπεζας προς την AΝΕΚ.

Πρόκειται για:

Α. ένα διμερές δάνειο ανεξόφλητου υπολοίπου περίπου 42 εκατ. ευρώ, με πρώτη υποθήκη επί του πλοίου ΕΛΥΡΟΣ

Β. Τη συμμετοχή (16-17 εκατ. ευρώ) της Εθνικής στο κοινοπρακτικό των 220 εκατ. ευρώ καθώς και

Γ. Μετατρέψιμες ομολογίες ύψους 2 εκατ. ευρώ επί ΜΟΔ συνολικού ύψους 22 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το κοινοπρακτικό και το ΜΟΔ χορηγήθηκαν το 2017 στο πλαίσιο συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού της ΑΝΕΚ ΑΝΕΚ -1,64%. Το σκέλος των μετατρέψιμων ομολογιών δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει ως το τέλος στην περίμετρο του χαρτοφυλακίου.

Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να διενεργούν due diligence επί δείγματος του χαρτοφυλακίου, ώστε να υποβάλουν απευθείας δεσμευτικές προσφορές στο τέλος του μήνα. Ως σύμβουλος πώλησης της τράπεζας λειτουργεί η NatWest.

Η αντίδραση των υπόλοιπων πιστωτριών τραπεζών της ΑΝΕΚ ΑΝΕΚ -1,64% στην κίνηση της Εθνικής ήταν ήπια. Αρμόδια τραπεζικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr, εξηγούν πως ενδεχόμενη μεταβίβαση των δανείων της Εθνικής περιπλέκει, μεν, τα πράγματα, αλλά δεν τα επιδεινώνει.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια της AΝΕΚ έχουν καταστεί πληρωτέα, μετά τη μη καταβολή δόσης, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» όροι δανειακών συμβάσεων

Η πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης αποφάσισε τη λήψη μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά παρέπεμψε σε έκτακτη γενική συνέλευση τη λήψη απόφασης για ΑΜΚ ως 20 εκατ. ευρώ, ώστε η καθαρή θέση της να καταστεί μεγαλύτερη του 50% του καταβεβλημένου κεφαλαίου από αρνητική σήμερα.

Η αύξηση κεφαλαίου γίνεται για να αποπληρωθεί μέρος των δανείων, να αναδιαρθρωθεί εκ νέου ο υπόλοιπος δανεισμός και να απενεργοποιηθεί η μετατροπή τμήματος των μετατρέψιμων ομολογιών.

Πέραν της Εθνικής, άνοιγμα στην ΑΝΕK διατηρούν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέχει και το 24,19% του μετοχικού της κεφαλαίου και η Αlpha Βank, ενώ η Eurobank έχει χορηγήσει δάνειο στην εταιρεία που ελέγχει το 26% της ΑΝΕΚΑΝΕΚ -1,64%, με ενέχυρο τις μετοχές της Ακτοπλοϊκής. Ο όμιλος ΑΝΕΚ ΑΝΕΚ -1,64% είχε στο τέλος του 2018 καθαρό δανεισμό 251,4 εκατ. ευρώ, με EBITDA μόλις 14,6 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Euro2day