You are here

Πραγματοποιείται αύριο η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9

16/09/2021 17:51

Στην Αθήνα πραγματοποιείται, την Παρασκευή, η Σύνοδος Κορυφής των κρατών - μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9), στην οποία θα μετάσχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα, καθώς και για πρώτη φορά η Κροατία και η Σλοβενία.

Οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, η κλιματική κρίση, θέματα της πολιτικής προστασίας, καθώς και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, στις 15:30 το μεσημέρι της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί συνεδρία με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής, στις 17:00, και σε αυτήν θα μετάσχουν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα, ενώ την Πορτογαλία θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και στις 20:30 θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Νωρίτερα, στις 12:00 το πρωί της Παρασκευής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.