You are here

«Πράσινο φως» στη Lamda για το Ελληνικό

14/03/2014 08:22
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Άνοιξε ο δρόμος για την παραχώρηση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στη μοναδική κοινοπραξία που κατέθεσε προσφορά, δηλαδή στη Lamda Development. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή την τεχνική προσφορά της εταιρείας, δηλαδή έδωσε το «πράσινο φως» στο σχέδιο ανάπτυξης που κατατέθηκε και το οποίο φέρει τη σφραγίδα του διάσημου Βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ. Όπως ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, η τεχνική προσφορά είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και «καταρχήν συμβατή με το σχετικό νομικό πλαίσιο αξιοποίησης, και κατά συνέπεια γίνεται αποδεκτή. Σε επόμενη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς, αφού προηγουμένως έχει αποσφραγίσει τον φάκελο αποτίμησης του ανεξάρτητου αποτιμητή. Το διοικητικό συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά. Στη συνέχεια, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του διεθνώς εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της οικονομικής προσφοράς για το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης (fairness opinion)».

Μοναδική, επομένως, και σίγουρα η πιο σοβαρή εκκρεμότητα στον διαγωνισμό είναι να γίνει δεκτό το τίμημα που προτείνει η εταιρεία για την απόκτηση του 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», ώστε να αποφασιστεί η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία της αποσφράγισης της οικονομικής προσφοράς μπορεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα και το θέμα να κλείσει μέσα στον Μάρτιο. Η Lamda Development προσήλθε στον διαγωνισμό έχοντας μαζί της πολύ ισχυρούς «συμμάχους» και συγκεκριμένα την κινεζικών συμφερόντων Fosun και την Al Maabar από το Aμπου Ντάμπι. μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate μεικτής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει έρθει σε επαφή και με άλλους επενδυτές.

Η εταιρεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα βίντεο με το πλάνο για το Ελληνικό στο οποίο αναφέρεται ότι θα γίνουν επενδύσεις 7 δισ. ευρώ, θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα ανοικτά πάρκα στην Ευρώπη 2 εκατ. τ.μ. δίπλα στο επιχειρηματικό πάρκο. Επίσης, ξεχωρίζει το Marina Residendial Tower, ένα θεματικό τοπόσημο με την υπογραφή του Norman Foster ο οποίος έχει φτιάξει ανάλογα εντυπωσιακά κτίρια σε όλο τον κόσμο. Τέλος αναφέρεται ότι θα κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις, τουριστικές υποδομές, χώροι διασκέδασης και αγορών.