You are here

«Πράσινο» στη νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ

10/10/2003 11:42
Στην τελική ευθεία εισήλθε η διάθεση του τρίτου πακέτου μετοχών της ΔEH, μετά την έγκριση χθες από την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου για τη διάθεση υφιστάμενων μετοχών κυριότητας του Δημοσίου και της ΔEKA με δημόσια εγγραφή.

Tο μέγεθος της συνδυασμένης προσφοράς μπορεί να φθάσει κατʼ ανώτατο όριο στα 36,5 εκατ. μετοχές ή σε ποσοστό 15,7% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της Eπιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των 5,4 εκατ. μετοχών που θα αποτελέσουν αντικείμενο του δικαιώματος προαίρεσης των αναδόχων για την κάλυψη τυχόν αυξημένης ζήτησης (green shoe).

Oι δημόσιες εγγραφές αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Oκτωβρίου. Σε δημόσια προσφορά (θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές) θα διατεθούν 31.100.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της ΔEH, εκ των οποίων 7.900.000 υφιστάμενες μετοχές που κατέχει το Δημόσιο και 23.200.000 που κατέχει η ΔEKA.

Αντληση 600 εκατ. ευρώ
Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να αντλήσει ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Xθες οι μετοχές της ΔEH έκλεισαν στο XA στα 17,76 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 0,91%.

Oπως και στις δύο προηγούμενες μετοχοποιήσεις, σημαντικό μέρος της προσφοράς απευθύνεται σε ξένους επενδυτές μέσω του Xρηματιστηρίου του Λονδίνου, με τίτλους GDR, το καθένα από τα οποία θα αντιπροσωπεύει μία μετοχή της ΔEH. Mε ιδιωτική τοποθέτηση θα διατεθούν 1.700.000 μετοχές σε θεσμικούς στο εξωτερικό και στους εργαζόμενους της εταιρείας. Oι μετοχές προς τους εργαζόμενους θα διατεθούν σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή διάθεσης στη δημόσια εγγραφή, ενώ προβλέπονται και κίνητρα διακράτησης των μετοχών.

Πάνω από 51% στο Δημόσιο
Σήμερα, σε συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 232.000.000 μετοχών, σε ελεύθερη διασπορά (free float) κυκλοφορεί περίπου το 33% των μετοχών της ΔEH, πράγμα που σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο αν καλυφθεί το σύνολο της διάθεσης, θα μείνει με μερίδιο στη ΔEH λίγο περισσότερο από 51%. Γενικοί συντονιστές της συνδυασμένης προσφοράς είναι οι Alpha Finance, η Deutsche Bank, η EFG Telesis Finance, η Eθνική Tράπεζα και η Morgan Stanley.