You are here

Πριν τα Χριστούγεννα ο νέος επικεφαλής της Πειραιώς

16/12/2016 09:16
Στην επίσπευση των διαδικασιών για την ανάδειξη συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς ως τα Χριστούγεννα προχωρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν αποκλείεται να έχουν επαφές με τους επόπτες (SSM) στη Φρανφκούρτη για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Μετά την προχθεσινή σοβαρή εμπλοκή που οδήγησε στη διακοπή του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς χθες, αν και ενημερώθηκε το γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ, αναβλήθηκε η συνεδρίασή του. Οι εξελίξεις αναμένονται λοιπόν από την επόμενη εβδομάδα, αφού, όπως φαίνεται, θα καταβληθεί σχετική προσπάθεια, προκειμένου να λυθεί το παραπάνω ζήτημα με ενημέρωση και των εποπτών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στη διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να ολοκληρωθεί με διαδικασίες άμεσες η εκλογή νέου CEO, μία διαδικασία η οποία εκκρεμεί επί μακρό χρονικό διάστημα και μάλιστα για τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία πράξη μεσούσης της συνεδρίασης στην Τράπεζα Πειραιώς το απόγευμα της Τετάρτης, προκειμένου να επικυρωθεί η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου μεταξύ των κ.κ. Άνθιμου Θωμόπουλου και Χρήστου Παπαδόπουλου που εισηγήθηκε η Επιτροπή Αξιολόγησης, το Δ.Σ. της Πειραιώς έλαβε επιστολή από τον SSM προκειμένου να διακοπεί η διαδικασία.

Επιστολές

Ενεργή εν τω μεταξύ φαίνεται ότι παραμένει η υποψηφιότητα του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαδόπουλος απέστειλε χθες δύο επιστολές, η μία από αυτές απευθύνεται στην κ. Ντανιέλ Νουΐ, την πρόεδρο του SSM και κοινοποιείται στον πρόεδρο της ΕΚΤ, τον διοικητή της ΤτΕ, τον πρόεδρο του ΤΧΣ και τα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στο email του SSM που ζήτησε να παγώσει η διαδικασία. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στη συνάντηση που είχε στις 26 Οκτωβρίου με τον κύριο Ραμόν Κουϊντάνα, τον κ. Ρολφ Κουλγκ και τον κ. Τζέσους Πάτρονες κατά την οποία ο SSM διαβεβαίωσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση για την υποψηφιότητά του ως CEO οποιαδήποτε ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα. Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος επισυνάπτει στην επιστολή του προς την κα Νουΐ και τα email που επιβεβαιώνουν το αντικείμενο της συνάντησης με τον κ. Κουϊντάνα.

Δεδομένης της χρονικής πίεσης ο κ. Παπαδόπουλος ζητά από τον SSM να αποσαφηνίσει τη θέση του οργανισμού για το πρόσωπό του μετά και την παρέμβαση που διέκοψε τη διαδικασία στο Δ.Σ. της Πειραιώς.

Τις αιτιάσεις τέλος εκφράζει η ΟΤΟΕ αναφερόμενη στη νέα εμπλοκή σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, η οποία μιλάει για αποικιοκρατική αντίληψη σε ό,τι αφορά τη χώρα.