You are here

Προειδοποίηση Σημίτη για οικονομία-2004

23/03/2004 10:24
Βαρυσήμαντη προειδοποίηση στην κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της για δημοσιονομική απογραφή, απηύθυνε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επισείοντας τον ορατό κίνδυνο να υποχρεωθεί η χώρα σε επαχθείς συμβιβασμούς και προσαρμογές με απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ΕΕ και οι άλλοι οργανισμοί δεν ανήκουν στους χαμένους της εκλογικής αναμέτρησης που θα δέχεται τις δικαιολογίες της κυβέρνησης. Ενδεχομένως να δώσουν διαφορετικές εξηγήσεις και να λάβουν μέτρα», τόνισε ο κ. Σημίτης, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αλλαγές των νομοθετημένων δημοσιονομικών πρακτικών όπως τη μεταφορά εσόδων και εξόδων από τον προϋπολογισμό του 2004 στο 2003, ώστε να εμφανισθεί βεβαρημένο το έλλειμμα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Με την αιχμηρή επισήμανση «ελπίζω αυτή την εβδομάδα σε προσεκτικότερη διακυβέρνηση» επέκρινε οξύτατα τις διαπιστώσεις των νέων υπουργών περί καθυστερήσεων στα ολυμπιακά έργα και την προετοιμασία της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά «ζήσαμε ορυμαγδό δηλώσεων με τα τύμπανα της δημοσιότητας να χτυπούν έντονα. Κανείς δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να βλάψουν τους Αγώνες;».

Σοβαρότητα Η πληθώρα δηλώσεων, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, έδωσε στρεβλή εικόνα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, προκάλεσε δυσμενή αντίκτυπο και εν τέλει έγινε μπούμερανγκ και τραυματίζει την προσπάθεια για την διοργάνωση των Αγώνων. «Οι δηλώσεις των υπουργών ότι θα πηγαίνουν καθημερινά στα εργοτάξια δεν δείχνει σοβαρότητα. Νομίζουν ότι βρισκόμαστε ακόμα στον αιώνα της χειρονακτικής εργασίας και πρέπει να πηγαίνουν στα εργοτάξια για να προτρέπουν απειλώντας τους εργάτες;» σημείωσε αιχμηρά ο κ. Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε μη επαρκείς τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς επαναλαμβάνουν το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και δεν μετατρέπουν, ως όφειλαν, τις εξαγγελίες σε πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας.

«Οι προγραμματικές δηλώσεις οφείλουν να έχουν ένα γενικό χρονοδιάγραμμα και μια ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, ώστε να αναδεικνύεται η αλληλουχία των μέτρων», τόνισε με έμφαση ο κ. Σημίτης και παρατήρησε ότι η ΝΔ ήταν ιδιαιτέρως σιωπηλή για τα θέματα που προκαλούν αντιδράσεις.

Ωστόσο διέκρινε πίσω από την ηθελημένη ασάφεια ως προς τις κοινωνικές της επιδιώξεις μια πολιτική που έχει στόχο την ενίσχυση των εχόντων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Οι κύριες αιχμές της νέας πολιτικής που ευαγγελίζεται, της νέας οικονομικής πολιτικής και της επανίδρυσης, δεν αποβλέπουν σε δικαιότερη κοινωνία» προέβλεψε ο πρώην πρωθυπουργός.

Καμπανάκι

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της για δημοσιονομική απογραφή.

Κίνδυνος να υποχρεωθεί η χώρα σε επαχθείς συμβιβασμούς και προσαρμογές με απαίτηση της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αλλαγές των νομοθετημένων δημοσιονομικών πρακτικών ώστε να εμφανισθεί βεβαρημένο το έλλειμμα.

Πολλές δηλώσεις και καθόλου πρόγραμμα

Σκληρή κριτική διατύπωσε η Βάσω Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν «πολλές δηλώσεις και καθόλου πρόγραμμα» και πως ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε για μια ακόμη φορά τα πάντα στους πάντες.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αντίφαση μεταξύ της «παροχολογίας» και της απόφασης της ΝΔ για «δημοσιονομική απογραφή» και εκτίμησε ότι αυτές οι αντιφάσεις δεν παραπέμπουν σε κυβέρνηση που έχει σχέδιο τετραετίας, αλλά σε μια κυβέρνηση που θέλει να χαϊδέψει αυτιά για λίγους μήνες.

Απουσιάζει το κυβερνητικό σχέδιο

Δεν υπάρχει σαφές κυβερνητικό σχέδιο για το αύριο της χώρας, τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου που διέγνωσε απουσία οράματος, στόχων, μέσων και χρονοδιαγράμματος. Τα πρώτα δείγματα γραφής, είπε, δείχνουν την εικόνα πανικόβλητων και έντρομων υπουργών που θεωρούν χαμένες εκ των προτέρων τις μάχες, όπως στη Γεωργία, ενώ στην οικονομία, όπως πρόσθεσε, υπάρχουν μόνο παροχές και όχι δαπάνες. Η επόμενη κυβέρνηση δήλωσε θα διαπραγματευθεί το Δ? ΚΠΣ και η Ελλάδα ξεκινά από το ύψος των 25 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν επιτρέπει απώλεια ούτε ενός ευρώ.

Αποφεύγουν το πολιτικό κόστος

Η απόπειρα του κ. Καραμανλή για μετριοπάθεια προσκρούει σε αντιλήψεις, όπως αυτές του κ. Κακλαμάνη, σχολίασε ο Β. Βενιζέλος. Ο πρώην υπουργός συμπέρανε ότι ο πρωθυπουργός επαγγέλλεται ένα νέο τύπο πολιτικής ουδετερότητας και επιδιώκει να ενσωματώσει απόψεις άλλων κομμάτων υπό μια απλή προϋπόθεση: να μην αμφισβητηθεί η πολιτική του ηγεμονία, ενώ βασική του μέριμνα είναι, όπως υποστήριξε, να αποφύγει το πολιτικό κόστος.

Ζήτησε παραίτηση του Π. Τατούλη

Την παραίτηση του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, ζήτησε ο Θ. Πάγκαλος για την εμπλοκή που προκαλεί η μήνυση που είχε καταθέσει στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ συνέστησε αναφορικά με το Κυπριακό «να μη δοθεί η εντύπωση ότι πάμε για νέα Ζυρίχη και να συστρατευθούμε με τους Κυπρίους».

Προγραμματικές με αντιφάσεις

Τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε κατά τη γνώμη του ο πρωθυπουργός, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης, ο οποίος διατύπωσε σειρά ερωτημάτων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: πότε είχε δίκιο ο κ. Καραμανλής, όταν αναγνώριζε ότι η Ελλάδα της μεταπολίτευσης πέτυχε σε κρίσιμα διακυβεύματα ή όταν κατέφευγε στις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι έχουν διαβρωθεί τα πάντα;

Επέκρινε το αίτημα συνδρομής στο ΝΑΤΟ

Για απολογισμό του έργου του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε ο Γ. Φλωρίδης τον υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο, ενώ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων υπογράμμισε ότι η πανηγυρική διατύπωση του αιτήματος συνδρομής στο ΝΑΤΟ ήταν ο χειρότερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ασφάλειας.