You are here

Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για το καμποτάζ

04/02/2004 11:47
Bρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Η Κομισιόν αποφάσισε χθες να στείλει προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα (πρώτο στάδιο πριν από μια ενδεχόμενη προσφυγή της εναντίον της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) επειδή θεωρεί ότι αυτή εφάρμοσε σωστά την ευρωπαϊκή νομοθεσία τη σχετική με την ελεύθερη (κυκλοφορία) παροχής υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές της (καμποτάζ).

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2004 ίσχυε προς όφελος της Ελλάδας 12ετής τμηματική εξαίρεση από τους κοινοτικούς κανόνες που ρύθμιζαν τα του καμποτάζ. Η εξαίρεση αυτή κάλυπτε τις τακτικές γραμμές επιβατικών μεταφορών και πορθμείων προς και από τα νησιά όπως και μεταξύ των νησιών.

Το 2001 η Ελλάδα υιοθέτησε νομοθεσία που κατά την άποψη της Κομισιόν δεν είναι σύμφωνη με την ισχύουσα αντίστοιχη κοινοτική νομοθεσία.

Στην ελληνική νομοθεσία δεν αντικατοπτρίζεται με επάρκεια η βασική κοινοτική αρχή σύμφωνα με την οποία μπορούν να επιβληθούν υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας σε πλοιοκτήτες που εκτελούν ενδομεταφορές στα νησιά στην περίπτωση που η αγορά δεν είναι σε θέση να προσφέρει επαρκή εξυπηρέτηση.

Η Κομισιόν είχε ήδη ενημερώσει την Αθήνα για όλες αυτές τις ατέλειες της ελληνικής νομοθεσίας και για τον λόγο αυτό κρίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να αναβάλει την έναρξη κίνησης της νομικής διαδικασίας.