You are here

Πρόγραμμα δανεισμού ως €9 δισ. από τον ΟΔΔΗΧ

12/12/2019 09:45

Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα κάνει το δεύτερο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Ως ένας «κανονικός» εκδότης χρέους, παρά το γεγονός ότι η επενδυτική βαθμίδα παραμένει ζητούμενο, θα ενημερώσει όπως έκανε μετά από πολλά χρόνια στο τέλος του 2018 την επενδυτική κοινότητα για το πρόγραμμα δανεισμού του 2020.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, το 2020 οι εκδόσεις νέου χρέους θα μπορούσαν να είναι ακόμα και μηδενικές καθώς οι ανάγκες καλύπτονται από το συνδυασμό πλεονασμάτων, κερδών από ελληνικά ομόλογα και εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020 είναι οριακά υψηλότερες των 2 δισ. ευρώ μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση για να αντιληφθεί κανείς ότι απαραίτητη δεν είναι η παραμικρή έκδοση νέου χρέους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας θα είναι οριακά υψηλότερο από τα 7 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου καλύπτονται πλήρως οι δαπάνες τόκων και απομένει για διαχείριση παραπάνω από 1 δισ. ευρώ. Ακόμα και εάν στο σύνολό τους, τα κέρδη από ANFA’s και SMP’s των περίπου 1,3 δισ. ευρώ κατευθυνθούν τελικά για επενδύσεις (εφόσον υπάρξει συμφωνία αλλαγής χρήσης τους, όπως αναμένεται) χρειάζονται μόλις 1 δισ. ευρώ έσοδα αποκρατικοποιήσεων για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του επομένου έτους, χωρίς καν να σκεφτεί κανείς να ακουμπήσει το μαξιλάρι διαθεσίμων…

Το παραπάνω σενάριο, των μηδενικών εκδόσεων, δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί. Πολύ απλά διότι το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκουν τακτική επαφή με τις αγορές στο πλαίσιο της κανονικότητας και αύξηση της ρευστότητας στην αγορά ομολόγων. Υπ΄ αυτό το πρίσμα, ο ΟΔΔΗΧ μετά τις 20 Δεκέμβρη αναμένεται να ανακοινώσει και πάλι 2-3 εναλλακτικά σενάρια με εκδόσεις χρέους από 0 έως και 8-9 δισ. ευρώ. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα . Υπάρχουν όμως διάφορες εναλλακτικές αξιοποίησης των έξτρα κεφαλαίων.

Μια εναλλακτική θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αφορά νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ. Το υπόλοιπο του χρέους προς το Ταμείο ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, παρ’ ότι θα είχε έναν ισχυρό συμβολισμό η πρόωρη αποπληρωμή του συνόλου των οφειλόμενων- ακριβώς γι’ αυτό το λόγο του ισχυρού συμβολισμού- η «γραμμή» των ευρωπαϊκών θεσμών είναι να διατηρηθεί η παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα τουλάχιστον έως το τέλος της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας το 2022.

Παράλληλα, όπως μεταφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, ένα δεύτερο «διαβατήριο» πρόωρης προεξόφλησης δανείων του ΔΝΤ το 2020, θα μπορούσε να τύχει θετικής υποδοχής από τον ESM μόνο εφόσον το μέσο κόστος δανεισμού του δημοσίου διαμορφωθεί κάτω από το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους προς το ΔΝΤ το οποίο είναι σήμερα 1,91%. Δεν θα μπορούσε, υπό την παραπάνω προϋπόθεση να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας πρόωρης αποπληρωμής στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ.

Το ύψος των εκδόσεων του 2020 θα καθοριστεί και από τις τελικές αποφάσεις για το εύρος του περιορισμού των εντόκων γραμματίων. Σήμερα ανέρχονται σε 12,6 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει μείωσή τους το 2020 μέσω του προϋπολογισμού αλλά αναλόγως εάν θα περιοριστούν σε 4 δισ. ευρώ ή σε 8 δισ. ευρώ για παράδειγμα, αλλάζουν και τα πλάνα των νέων εκδόσεων.

Στο τραπέζι υπάρχει και η εναλλακτική της προεξόφλησης ομολόγων ύψους 4,041 δισ. ευρώ του PSI. Είχαν γίνει κινήσεις πρόωρης εξόφλησής τους νωρίτερα το 2019, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν, καθώς κυρίως ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες κατέχουν αυτά τα ομόλογα με κλειδωμένες υψηλές αποδόσεις ήθελαν να διασφαλίσουν, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, μεγάλες αποδόσεις για τουλάχιστον 15 χρόνια…

Οι τελικές αποφάσεις για το τι θα προβλέπει το πρόγραμμα δανεισμού του δημοσίου στις επικείμενες ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ αναμένεται να ληφθούν εντός των ημερών. Αν θα υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο των προεξοφλήσεων το 2020 θα κριθεί πολύ αργότερα ανάλογα με τα δεδομένα στην αγορά αλλά και τις ισορροπίες με τους θεσμούς , υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ομαλών τριμηνιαίων αξιολογήσεων.

Πηγή: Euro2day