You are here

Πρόγραμμα €500 εκ. για στήριξη αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα, ενέκρινε η Κομισιόν

12/05/2020 07:28

Πρόγραμμα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα , συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων διευθυντών μικρών εταιρειών σε τομείς που πλήττονται από την πανδημία ενέκρινε χθες βράδυ η Κομισιόν, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Κομισιόν πρόγραμμα για εφάπαξ πληρωμή 800 ευρώ ανά αυτοαπασχολούμενο συμπεριλαμβανομένων διευθυντών εταιρειών που απασχολούν λιγότερους από 20 υπαλλήλους, μέτρο που αποσκοπεί στη μερική αποζημίωση των επιλέξιμων δικαιούχων για την πιθανή απώλεια εισοδήματος.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το ελληνικό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα:
(i) το μέτρο παρέχει στήριξη παρόμοια με μια επιδότηση μισθού που θα αντισταθμίσει εν μέρει την απώλεια εισοδήματος
(ii) η ενίσχυση είναι ανάλογη καθώς υπολογίζεται σε σχέση με τον ελάχιστο εθνικό μηνιαίο μισθό στην Ελλάδα και
(iii) η πληρωμή θα περιορίζεται στην περίοδο 17 Μαρτίου - 30 Απριλίου 2020.

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό μέτρο είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά ότι το πρόγραμμα των 500 εκατομμυρίων ευρώ "θα στηρίξει την ελληνική οικονομία, βοηθώντας τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στη διατήρηση της δραστηριότητας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές".

ΚΥΠΕ