You are here

Προχωρούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις στην Υγεία

04/09/2015 10:29
Σαφές μήνυμα ότι θα εφαρμοστούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις στην Υγεία απέστειλε χθες προς όλες τις κατευθύνσεις ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος.

Σε συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ο κ. Δημόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος για τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων (προβλέπει μειώσεις στις τιμές των γενόσημων και των φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους) και την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας (καταργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο όταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επανέφερε τη συνταγογράφηση της εμπορικής ονομασίας για τις χρόνιες παθήσεις και τα γενόσημα). Ο υπουργός δήλωσε ότι κατανοεί τις ενστάσεις που προβάλλει η φαρμακοβιομηχανία στο θέμα της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα εφαρμοστεί ότι ορίζει ο νόμος.

Συνταγογράφηση

Κύκλοι της ΠΕΦ σχολίαζαν χθες ότι η υποχρεωτική συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία υπονομεύει την εμπιστοσύνη των ιατρών και των ασθενών στα γενόσημα φάρμακα. Οπως ανέφεραν, ιατροί και ασθενείς αντιδρούν στην προοπτική να εμπιστευθούν τη θεραπεία τους σε ένα φάρμακο χωρίς ταυτότητα που δεν γνωρίζουν. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η εμμονή των δανειστών στην επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με τη δραστική υποκρύπτει ένα γενικότερο σχέδιο διάλυσης του εγχώριου ανταγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, σε αδυναμία πληρωμών οδηγείται ο ΕΟΠΥΥ λόγω της σημαντικής υστέρησης στα έσοδά του. Ενδεικτικό είναι το ύψος των εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ και δεν του έχουν αποδοθεί, οι οποίες ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ για το έτος 2015 (έως τον μήνα Ιούλιο) και συνολικά σε 1,5 δισ. ευρώ για τα τρία έτη λειτουργίας του Οργανισμού (2012-2015).

Ο ΕΟΠΥΥ καλεί τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, όπως προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των οφειλόμενων εισφορών προκειμένου να συνεχιστεί η τακτικότητα στην αποπληρωμή των παρόχων υγείας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες υγείας.