You are here

Πρόκληση Μπαμπατζάν στη Θράκη

06/12/2007 10:29
Του Χρίστου Τελίδη

Προκλητικός και επιθετικός εμφανίστηκε κατά τη χθεσινή «ιδιωτική», όπως επιχειρήθηκε να εμφανιστεί, επίσκεψή του στη Θράκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν. Ο κατά τα άλλα «ευρωπαϊστής» υπουργός φρόντισε κατά την πρώτη του παρουσία στη Θράκη να ανεβάσει, είτε με επισκέψεις είτε με εμπρηστικές αναφορές ολόκληρη την «ατζέντα» των επίμαχων τουρκικών θεμάτων γύρω από τη μειονότητα, που η Άγκυρα προωθεί εδώ και καιρό στα διεθνή φόρουμ και τους οργανισμούς.

Εξ αρχής έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας, φροντίζοντας με το που έφθασε στην Κομοτηνή να απευθυνθεί στους συγκεντρωμένους στο μειονοτικό λύκειο «Τζελάρ Μπαγιάρ» και να τους χαιρετίσει ως «αδερφούς μας Τούρκους της Κομοτηνής».

Ομιλία

Αργότερα μιλώντας σε μια κατάμεστη από μειονοτικούς αίθουσα σε ξενοδοχείο έξω από την Κομοτηνή αναφέρθηκε στην απαγόρευση, όπως είπε, της χρησιμοποίησης του όρου τουρκική μειονότητα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται και πρέπει να χρησιμοποιείται, είπε, προσθέτοντας με έμφαση ότι «εκατό και πλέον χιλιάδες ομοεθνείς μας ζουν εδώ και δεν μπορεί να εξαλειφθεί η συνείδηση αυτών των ανθρώπων». Υπογράμμισε επίσης ότι «γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα των ομοεθνών μας και από την επίλυσή τους θα φανούν τα αποτελέσματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Τους προέτρεψε μάλιστα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους προσφεύγοντας στα διεθνή δικαστήρια.

Δύο επισκέψεις έγιναν με προφανή σημασία κατά τη χθεσινή ολιγόωρη παραμονή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Κομοτηνή, που πήρε τελικά τον χαρακτήρα σόου... Η πρώτη αφορά στο γραφείο του «ψευτομουφτή» Κομοτηνής Ιμπραχίμ Σερίφ, έστω και αν είχε συναντηθεί μαζί του στο τουρκικό προξενείο όπου ήταν παρών και ο «ψευτομουφτής» Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και όλα τα μέλη της λεγόμενης «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Η δεύτερη ήταν στα γραφεία του «Συλλόγου Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», ο οποίος όπως είναι γνωστό έχει καταργηθεί με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Χωρίς την παρουσία Ελλήνων δημοσιογράφων μέσα στην αίθουσα, παρά μόνο κάποιων Τούρκων που τον συνόδευαν, ο Α. Μπαμπατζάν μίλησε σε παράγοντες της μειονότητας, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στο θέμα της ονομασίας του συλλόγου. Η ομιλία του μάλιστα έγινε κάτω από μια μεγάλη επιγραφή στην οποία αναγραφόταν: «Σύλλογος Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής». Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει πριν από τρία χρόνια στην Κομοτηνή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νταγίπ Ερντογάν δεν είχε πάει στον Σύλλογο και είχε περιοριστεί μόνο στην αποδοχή μιας ανθοδέσμης στον δρόμο έξω από το κτίριο.

Κλειστή

Στην κλειστή χθεσινή συγκέντρωση ήταν παρόντες όχι μόνο τα μέλη της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής, αλλά και όλοι οι πρώην και νυν βουλευτές της μειονότητας, δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων και άλλοι παράγοντες , ενώ τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το σύνολο σχεδόν των θεμάτων γύρω από τη μειονότητα.

Η συγκέντρωση που ακολούθησε στη μεγάλη αίθουσα ξενοδοχείου έξω από την Κομοτηνή, με την παρουσία εκατοντάδων μειονοτικών είχε τον χαρακτήρα φιέστας. Τις «πάσες» έδωσε ο «ψευτομουφτής» Κομοτηνής Ι.Σερίφ ο οποίος εμφανίστηκε χωρίς το θρησκευτικό του ένδυμα και όπως είπε μιλά ως μέλος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για έλλειψη θρησκευτικών ελευθεριών της μειονότητας και σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση, ενώ έκλεισε λέγοντας πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι».

Στην ομιλία του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκτός από το θέμα της τουρκικής μειονότητας, αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα.

Υπονομεύεται η επίσκεψη Καραμανλή

Με τους λανθασμένους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών στο ζήτημα της επίσκεψης Μπαμπατζάν στην Ελλάδα, υπονομεύεται τελικά η ίδια η επίσκεψη Καραμανλή στην Άγκυρα, καθώς ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να βρεθεί εγκλωβισμένος στην ατζέντα, που ο Τούρκος υπουργός φρόντισε να θέσει μονομερώς. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την αποκάλυψη από την «Η», της πραγματικής ατζέντας, που έθεσε ο Α. Μπαμπατζάν στην Ελληνίδα ομόλογό του, αναγκάσθηκαν να παραδεχθούν ότι τελικά ο Τούρκος υπουργός έθεσε όλο το πλέγμα των τουρκικών διεκδικήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπαμπατζάν έθεσε θέμα «τρομοκρατικών» οργανώσεων «παραφυάδων» του ΠΚΚ, που λειτουργούν στην Ελλάδα, ζητώντας τη λήψη μέτρων εναντίον τους, βάσει και της διμερούς συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Μπαμπατζάν μάλιστα συνέδεσε το θέμα των οργανώσεων αυτών με τη λαθρομετανάστευση και την... αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει το κύμα λαθρομεταναστών (σ.σ. από τα μικρασιατικά παράλια).