You are here

Προς συμβιβασμό ΔΕΗ - ΥΠΑΝ για τις ιδιωτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες

02/07/2003 14:27

Συμβιβαστική φόρμουλα φαίνεται ότι είναι στα σκαριά μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΔΕΗ, προκειμένου να υλοποιηθούν οι ιδιωτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και να λειτουργήσεις στην πράξη η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ημερησίας», η ΔΕΗ φαίνεται ότι θα δεχθεί τελικώς να μην συμμετάσχει στους διαγωνισμούς τους οποίου θα διεξάγει ο διαχειριστής του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) για το νέο δυναμικό παραγωγής, βάσει φυσικά του νομοσχεδίου, με την προϋπόθεση αφενός ότι θα της χορηγηθεί η άδεια για τη νέα μονάδα στο Λαύριο και αφετέρου ότι οι διαγωνισμοί θα αφορούν μονάδες φυσικού αερίου των οποίων η συνολική ισχύς δεν θα ξεπερνά τα 800 MW.

Όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΔΕΗ, η επιχείρηση είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσει την κατασκευή της νέας μονάδας στο Λαύριο, ισχύος 360 – 400 M, για την οποία έχει ήδη, προκηρύξει διαγωνισμό.

Μέχρι και σήμερα, πάντως, δεν έχει λάβει τις τελικές άδεις, λόγω των επιφυλάξεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του υπουργείου Ανάπτυξης, που ανησυχούν μήπως το πρόσθετο δυναμικό της ΔΕΗ δώσει την χαριστική βολή στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορά νέο δυναμικό παραγωγής ισχύος ως 400 MW και η διαδικασία διεξαγωγής του θα αρχίσει με τη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο επόμενος διαγωνισμός θα ξεκινήσει μόλις ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του πρώτου διαγωνισμού. Αυτοί οι διαγωνισμού θα προβλέπουν ανώτατα όρια σχετικά με τις τιμές προσφοράς. Ο διαχειριστής του συστήματος θα συνάπτει επίσης σύμβαση διαθεσιμότητας ισχύος με τους νικητές των διαγωνισμών, διάρκειας ως 5 χρόνια για κάθε μονάδα παραγωγής.

Με αυτό το μοντέλο η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει την είσοδο νέων παικτών στην αγορά, χωρίς να θίγει τα συμφέροντα της επιχείρησης, η οποία πλέον είναι μια μετοχοποιημένη εταιρεία που δεν «λογοδοτεί» μόνο στο Δημόσιο αλλά και στους χιλιάδες των μικρομετόχων της.