You are here

Προς «υβριδική λύση» για τον νόμο Κατσέλη

11/02/2019 11:31

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, με την Ελλάδα να είναι για ακόμα μια φορά «απούσα» από την επίσημη ατζέντα. Τα βλέμματα όλων, όμως, είναι στραμμένα στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και τον νέο νόμο Κατσέλη, με τις δύο πλευρές να κινούνται προς μια «υβριδική λύση» και όχι σε απλή αντιγραφή σχεδίων που εφάρμοσαν άλλες χώρες.

Οπως είχε πρώτα αποκαλύψει το Euro2day.gr, τα κόκκινα δάνεια και οι τράπεζες είναι το «νούμερο ένα» φλέγον θέμα αυτή τη στιγμή για τους δανειστές, με αξιωματούχο μάλιστα να το αποκαλεί «βραδυφλεγή βόμβα».

Κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν μάς εξήγησε ότι τα προβλήματα με τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα είναι πολύπλοκα και δεν έχουν να κάνουν μόνο με το εύρος και το ύψος των δανείων που θα ενταχθούν στον νέο νόμο και την επιμονή της Αθήνας για «υψηλά» όρια προστασίας.

Οπως μας εξήγησε ο εν λόγω παράγοντας, που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων:

1. Πρέπει να στηθεί νέα «πλατφόρμα» για την Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να ξεσκεπαστούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

2. Πρέπει να βρεθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο, που δεν θα χρειάζονται έως και 10 χρόνια για να εκδικαστούν υποθέσεις κόκκινων δανείων και δη επιχειρηματικών.

3. Πρέπει να «καταλάβει» η ελληνική κυβέρνηση ότι το γεγονός πως οι τράπεζες επιδιώκουν χαμηλά όρια προστασίας δεν είναι «εσκεμμένο» προεκλογικό εμπόδιο για την κυβέρνηση Τσίπρα που βάζουν οι τραπεζίτες, αλλά το όριο που μπορούν να αντέξουν οι τράπεζες, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Κάτι που έχει γίνει πλήρως αντιληπτό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

4. Στην τελική λύση πρέπει να μειωθεί δραστικά το λεγόμενο «target group» που θα μπορεί να κάνει χρήση του νέου νόμου
Οι ελληνικές τράπεζες και το... Μπαλί

Από τον Οκτώβριο, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί, το θέμα που συζητείτο ήταν η κακή κατάσταση του τραπεζικού τομέα στην Ιταλία και οι εστίες φωτιάς στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Παρά το γεγονός ότι δεν έβγαινε κάτι συγκεκριμένο στην επιφάνεια, τα προβλήματα ήταν γνωστά, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον SSM και το ΔΝΤ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι δανειστές συμφωνούν ότι ο Γιάννης Δραγασάκης έχει πλήρη επίγνωση του τι γίνεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την κάθε τράπεζα και αναμένεται να πιέσουν τόσο τον Αλ. Τσίπρα όσο και τον υπουργό οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο να ληφθούν υπόψη οι θέσεις του αντιπροέδρου.

Υπάρχει βεβαίως ο προβληματισμός ότι, όντας σε προεκλογική περίοδο, δύσκολα ο πρωθυπουργός θα δεχθεί την υβριδική λύση που θα αποκρυσταλλωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ετσι, ή θα μπει μια άνω τελεία για μετά τις εκλογές ή θα συνεχίσει η συζήτηση -σε καλό κλίμα πάντα- μέχρι τότε, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Πάντως, όπως μας μεταφέρουν πηγές, ο πρωθυπουργός, σε συζητήσεις με ανώτατους παράγοντες και αρχηγούς κρατών, φέρεται να άφησε να φανεί πως είναι αποφασισμένος να στήσει κάλπες τον Μάιο. Εχοντας αυτό υπόψη, ο αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε ότι σε πολιτικό επίπεδο και για να μη γίνει το θέμα αντικείμενο πολιτικού debate σε εθνικό επίπεδο, αλλά και για να αποφευχθούν εντάσεις ενόψει των ευρωεκλογών, η διαπραγμάτευση μπορεί να συρθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Ετσι κι αλλιώς, όπως είπε η πηγή, η Αθήνα δεν έχει ανάγκη το περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ που προέρχεται από την απόδοση των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα τον Μάρτιο. Οσο για τον αντίκτυπο που θα είχε τυχόν τέτοια καθυστέρηση στην εκταμίευση στις αγορές, όλοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, δεδομένου ότι αυτές προεξοφλούν ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει συμβιβασμός.

Αυτοί που πιέζουν για άμεση λύση, όμως, είναι ο SSM και η ΕΚΤ καθώς βλέπουν τα πράγματα από άλλη σκοπιά. Ο Μάριο Ντράγκι μάλιστα δείχνει εμφανώς τις ανησυχίες του για αυξημένα ρίσκα, με νέες πιέσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης και φέρεται να επιμένει ότι πρέπει να επιβληθεί η λύση τώρα.

Πάντως, τα υψηλά όρια προστασίας που κινούνται μεταξύ 150.000-250.000 ευρώ στεγαστικού δανείου και τα οποία επιδιώκει η κυβέρνηση θεωρούνται από τους δανειστές ως «διαπραγματευτικό χαρτί» παρά ως η τελική της θέση.

Πηγή: Euro2day