You are here

Προσδοκίες ότι οι τουρίστες θα υπερβούν φέτος τα 17 εκ.

14/05/2013 08:18
Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Την πεποίθησή του πως ο φετινός στόχος προσέλκυσης 17 εκατ. τουριστών θα ξεπεραστεί κατά πολύ, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας χθες στο διήμερο συνέδριο με θέμα «Τουρισμός, ελπίδα στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας - Η επόμενη ημέρα», που πραγματοποιείται στην Ξάνθη με πρωτοβουλία του τοπικού επιμελητηρίου. Όπως σημείωσε ο ίδιος, ήδη τα πρώτα στοιχεία που έρχονται από την Καβάλα, τη Θάσο, τη Σαμοθράκη και άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποδεικνύουν την έντονη αυξητική τάση, που παρουσιάζουν οι κρατήσεις, όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

«Οι πρωτοβουλίες για αύξηση της τουριστικής κίνησης έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, καθώς ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει το στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας. Το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, προωθούν δράσεις για την ανάπτυξη έργων ειδικής τουριστικής υποδομής, την ενίσχυση της προβολής των τουριστικών προϊόντων και για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Προτεραιότητα μας είναι να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, με δεδομένο πως ανάπτυξη του τουρισμού σημαίνει ταυτόχρονα και ανάπτυξη της οικονομίας» δήλωσε ο κ. Καράογλου. Τις ελπίδες για μια καλή τουριστική χρονιά αποτυπώνει και δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Neue Zurcher Zeitung. Η εφημερίδα αναπαράγει δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσου, σύμφωνα με τις οποίες για την τρέχουσα σεζόν αναμένονται στην Ελλάδα 17 εκατ. τουρίστες, καθώς και καθαρά έσοδα πάνω από 11 δισ. ευρώ. Τον προηγούμενο χρόνο καταγράφηκαν 15,5 εκατ. τουρίστες και έσοδα 10 δισ. ευρώ, ενώ χάρη σε μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας, οι ξενοδόχοι μπόρεσαν, τα τελευταία δύο χρόνια, να μειώσουν τις τιμές των διανυκτερεύσεων κατά 20%.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Τα πρώτα θετικά μηνύματα παρουσιάστηκαν από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο, καθώς σύμφωνα μ' αυτά διαπιστώθηκε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών μουσείων κατά 15%, έναντι του Ιανουαρίου του 2012. Στους αρχαιολογικούς χώρους (όπως οι Δελφοί και η Ολυμπία) καταγράφηκε μάλιστα αύξηση σχεδόν κατά 35%. Οι υψηλές προσδοκίες από τον τουρισμό ξεκινούν να θέτουν σε κίνηση την ελληνική οικονομία, σημειώνει η Neue Zurcher Zeitung.

Έτσι τον Απρίλιο, για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια, πωλήθηκαν περισσότερα αυτοκίνητα (+19%) από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ περισσότερα από τα μισά αυτών των νέων καταγραφών αφορούν παραγγελίες από εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, οι οποίες ανανεώνουν το στόλο τους. Ακόμη και στην αγορά εργασίας υπάρχουν ενδείξεις αναβίωσης, όπου σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας καταγράφηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σχεδόν 38.000 περισσότερες προσλήψεις, ενώ περίπου 14.500 ήταν ο περσινός αριθμός. Μια ακόμα θετική ένδειξη παρουσιάζεται, όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα, τα οποία για πρώτη φορά τον Απρίλιο πληρούν το στόχο του προγράμματος.

Ελαφρά βελτιωμένα εμφανίζονται ως προς το στόχο και τα έσοδα από έμμεσους φόρους και από πρόωρα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι ο τρέχων προϋπολογισμός φαίνεται να εξακολουθεί να βελτιώνεται περισσότερο απ' ό,τι σχεδιαζόταν.

Στο πρώτο τρίμηνο το πρωτογενές έλλειμμα έφτασε στα 330 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το στόχο του ελλείμματος ύψους 3,6 δισ. ευρώ, καταλήγει το δημοσίευμα.