You are here

Προσφορές €20 δισ. για το 5ετές ομόλογο

05/05/2021 11:08

Στις αγορές βγήκε ξανά η Ελλάδα καθώς το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο έκλεισε το μεσημέρι με μεγάλη επιτυχία.

Σύμφωνα με το αρχικό guidance, η απόδοση ήταν Mid Swaps + 55 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 0,28%. Ωστόσο η πληθώρα προσφορών (άνω των 14 δισ. ευρώ) έχει οδηγήσει σε βελτίωση της καθοδήγησης στο Mid Swaps + 50 μονάδες βάσης ή 0,23% και σε κλείσιμο του βιβλίου με τελική απόδοση 0,2%

Η έκδοση είχε ανατεθεί στις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Société Générale.

Αυτή θα είναι η τρίτη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές το 2021, καθώς είχαν προηγηθεί οι επιτυχημένες εκδόσεις 10ετούς και 30ετούς τίτλου. Η σημερινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P σε «ΒΒ».

Καθοδικά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Στο σημερινό trading η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί μία μονάδα βάσης και φτάνει στο 0,17% ενώ του 10ετούς κινείται 3,1 μονάδες χαμηλότερα, στο 0,974%. Σε αντίθεση, τα ευρωπαϊκά yields κινούνται υψηλότερα, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές ανακάμπτουν από την απότομη πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης.

Οι προσδοκίες για πιο υψηλή ανάπτυξη και πληθωρισμό, που οδηγούνται από τα πακέτα οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλότερα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Πηγή: Euro2day