You are here

Πρόσκληση Παπανδρέου για διεύρυνση

04/02/2004 12:21
«Σας καλώ να συμμετάσχετε, να δώσετε και εσείς εντολή για αλλαγή και ανατροπή στις 8 Φεβρουαρίου». Με αυτή τη φράση ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε χθες τα στελέχη και τους φίλους της ευρύτερης Αριστεράς που στηρίζουν την ιδέα της ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, έστειλε το δικό του μήνυμα για τη διεύρυνση «πέρα από το ΠΑΣΟΚ».

Όσοι συγκεντρώθηκαν «για να δηλώσουν παρόντες στη συνδιαμόρφωση του προγράμματος και συμμέτοχοι στην προσπάθεια για την εκλογική νίκη» όπως έγραφε το κεντρικό μήνυμα πίσω από το βήμα, άκουσαν τον συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, Χ. Παμπούκη να διαβάζει το γραπτό χαιρετισμό του ΥΠΕΞ που, όπως εξήγησε ο συντονιστής Γ. Βλαστάρης, απουσίασε λόγω αδιαθεσίας.

«Οι διαχωριστικές γραμμές του χθες δεν μπορούν να είναι οι συνθέσεις του αύριο» ανέφερε στο μήνυμά του ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης «ζωντανό συμβόλαιο εμπιστοσύνης και ελπίδας με τον λαό».

Αναφερόμενος στη νέα διακυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην αρχή της διαφορετικότητας όπου θα κυριαρχήσουν νέες ιδέες και πρόσωπα, και στην αρχή του σεβασμού της άλλης γνώμης. «Η νέα δημοκρατική διακυβέρνηση χρειάζεται νέο ήθος» ανέγνωσε ο κ. Παμπούκης λέγοντας ότι «η ανανέωση για την πολιτική είναι η ισχύς της».

Η Μ. Δαμανάκη χαρακτήρισε τη νίκη της δημοκρατικής παράταξης στις εκλογές του Μαρτίου «ανοικτό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», αφορά όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους της χώρας, αφορά την Αριστερά της ευθύνης και της συμμετοχής.

Ο Ν. Μπίστης τόνισε πως είναι δεδομένη η συμμετοχή της ΑΕΚΑ στην πρώτη γραμμή, στην προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να ανοίξει ένα νέο πολιτικό κύκλο. «Πρέπει να ανανεωθούμε για να νικήσουμε και να νικήσουμε για να ανανεωθούμε», είπε.

Ο Π. Κουναλάκης χαρακτήρισε αίτημα της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών «την κεντροαριστερή συνεργασία και την προοδευτική διακυβέρνηση», υποστηρίζοντας ότι κυβερνήσεις συνεργασίας με τον αμοιβαίο έλεγχο των εταίρων θα είχαν μειώσει σημαντικά τα φαινόμενα αλαζονείας και της διαφθοράς που ανθούν στις ανεξέλεγκτες εξουσίες.

Ο Π. Σκοτινιώτης, αφού άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΝ εξηγώντας και τους λόγους της αποχώρησής του, εξήγησε ότι εξέλαβε από το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου τη βούληση για τη δημιουργία μίας «πολυφωνικής και πολύχρωμης παράταξης». Την παράσταση έκλεψε ο Αντ. Καφετζόπουλος: «Αυτό που κατάλαβα από το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου είναι πως ζήτησε να βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να γκρεμίσουμε το ΠΑΣΟΚ και να φτιάξουμε μία νέα παράταξη. Θα βοηθήσω, θα πάω να ψηφίσω, περνώντας για πρώτη φορά τους πράσινους τοίχους» είπε και κατέβηκε από το βήμα καταχειροκροτούμενος. Στην αίθουσα του Γκλόρια, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Ν. Θέμελης, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο Γ. Πανταγιάς, ο Χρ. Ροκόφυλλος, ο Στ. Τζουμάκας, ο Γ. Βούλγαρης, ο Κ. Στεφανής , ο Η. Ευθυμιόπουλος, ο Ν. Γαλανός, Σ. Βαλτέν, ο Μ. Τρικούκης, ο Ν. Χατζηδημητρίου, η Π. Τρικαλιώτη κ.ά.