You are here

Προσλήψεις ανέργων: Σε εφαρμογή τα νέα κίνητρα

12/02/2004 11:19
«Σήμα» στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα νέα κίνητρα (μειώσεις εργοδοτικών εισφορών) για τις προσλήψεις ανέργων δίνει μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου νόμου 3227 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Τα νέα κίνητρα προβλέπουν, κατά κατηγορία, τις εξής μειώσεις ή και απαλλαγές από την υποχρέωση πληρωμής των εργοδοτικών εισφορών:

1. Για την πρόσληψη άνεργου νέου ηλικίας έως 25 ετών, έκπτωση 50% της εργοδοτικής εισφοράς για διάστημα 1 έτους.

2. Για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργου ηλικίας άνω των 55ετών που έχει τουλάχιστον 6.000 ένσημα από προηγούμενες εργασίες, έκπτωση 50% της εργοδοτικής εισφοράς χωρίς χρονικό περιορισμό.

3. Για την πρόσληψη άνεργης μητέρας με τουλάχιστον 2 τέκνα, έκπτωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 50% και για διάστημα 1 έτους για κάθε παιδί.

4. Για την αντικατάσταση εργαζόμενης που απουσιάζει λόγω άδειας κύησης ή λοχείας, πλήρης απαλλαγή του εργοδότη από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς για όσο διάστημα διαρκεί η άδεια.

Οι πιο πάνω εκπτώσεις - απαλλαγές θα μπορεί να γίνονται με συμψηφισμό του ισόποσου των εργοδοτικών εισφορών με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών ή και με τις άλλες φορολογικές υποχρεώσεις των εργοδοτών.

5. Για την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων, θα συμψηφίζεται το επίδομα ανεργίας με τον καταβαλλόμενο μισθό.