You are here

Πρόστιμα σε όσους εξαπατούν καταναλωτές

18/02/2004 11:52
Αυστηρά πρόστιμα που μπορεί να φθάνουν και τα 300.000 ευρώ και ποινές που προβλέπουν ακόμη και αφαίρεση της άδειας παραγωγής θα επιβάλλονται σε όσες επιχειρήσεις προσπαθούν να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό διαθέτοντας στην αγορά τρόφιμα που δεν ανταποκρίνονται στο σήμα πιστοποίησης που φέρουν.

Πρόκειται για προϊόντα που φέρουν ενδείξεις όπως: «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» ή «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδείξεις» τα οποία στη χώρα μας είναι 83, και έχουν αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Γεωργίας), στο πλαίσιο της εφαρμογής του κοινοτικού κανονισμού με βάση τον οποίο τα κράτη - μέλη οφείλουν να προστατεύουν τα προϊόντα που έχουν παραχθεί με αυστηρές παραγωγικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με την απόφαση, όλο το βάρος της προσπάθειας αυτής πέφτει στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων «Αgrocert», ειδικά συνεργεία του οποίου θα πραγματοποιούν πανελλαδικά εντατικούς ελέγχους.

Όπως δηλώνει στην «Η» ο διευθύνων σύμβουλος του «Αgrocert», κ. Παναγιώτης Βασιλόπουλος, «είμαστε αποφασισμένοι να ανταμείψουμε τους παραγωγούς που κοιτάζουν το μέλλον της ελληνικής γεωργίας αλλά και να τιμωρήσουμε αυστηρά εκείνους που εκθέτουν τις προσπάθειες των υπολοίπων. Θα είμαστε αυστηροί, όσο και οι αγορές απέναντι στα προϊόντα μας». Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε μονάδες παραγωγής, μεταποίησης, παρασκευής ή και συσκευασίας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων ΠΟΠ ή ΠΓΕ καθώς και στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης των προϊόντων, ενώ τα δείγματα θα αποστέλλονται σε εργαστήρια του υπουργείου Γεωργίας, εποπτευόμενων από αυτό φορέων καθώς και σε αξιολογημένα εργαστήρια του Αgrocert.

Πρόστιμα Στην περίπτωση παρατυπιών ή παραβάσεων, όπως δήλωση ανακριβών στοιχείων, πλημμελής τήρηση των όρων παραγωγής, συντήρησης, διακίνησης, κ.λ.π, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα ξεκινούν από 3.000 ευρώ και θα φθάνουν τα 30.000 ευρώ, ενώ θα διπλασιάζονται στην περίπτωση υποτροπής. Τα πρόστιμα, μπορεί να φθάσουν και τα 300.000 ευρώ στην περίπτωση που τοποθετούνται στην αγορά προϊόντα ή τρόφιμα με ενδείξεις ψευδείς.