You are here

Πρώτο βήμα επιστροφής της Barclays στην Ελλάδα

24/10/2008 08:48
Της Λαλέλα Χρυσανθοπούλου

Μεσούσης της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος Barclays προετοιμάζει το πρώτο βήμα επιστροφής του στην ελληνική τραπεζική αγορά, καθώς προτίθεται να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπίας (representative office) εντός του 2009, όπως είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η υπεύθυνη της Barclays για την Ελλάδα κ. Ξένια Βασιλειάδη.

Η Barclays είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα δέκα χρόνια πριν, το 1998, όταν η τότε κρίση των αναδυόμενων αγορών την είχε οδηγήσει σε αναδίπλωση και απομάκρυνση και από σειρά άλλων χωρών, όπως η Τουρκία και η Πολωνία.

Η κ. Βασιλειάδη διευκρίνισε ότι ο βρετανικός όμιλος θα δραστηριοποιηθεί εδώ με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν: Προηγουμένως εστίαζε στη λιανική τραπεζική (κάτι που της άφησε ως... κληρονομιά 30.000 λογαριασμούς πιστωτικών καρτών τους οποίους διαχειρίζεται από τα κεντρικά του Λονδίνου!), ενώ τώρα το γραφείο αντιπροσωπίας θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τη δραστηριοποίηση της τράπεζας στους τομείς της επενδυτικής τραπεζικής και της διαχείρισης ενεργητικού.

«Η Ελλάδα είναι σημαντική σαν χώρα και θέλουμε να αποκτήσουμε εκ νέου παρουσία εδώ», σημείωσε το στέλεχος της Barclays, προσθέτοντας ότι η απόφαση είχε ληφθεί πριν από δύο χρόνια, αλλά η κρίση καθυστέρησε τον σχεδιασμό.

Ο βρετανικός όμιλος εκδήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ενδιαφέρον για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον κλάδο εξαγορών και συγχωνεύσεων (εκτιμώντας ότι η κρίση θα φέρει deals), ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων από τον βραχίονα private equity της Barclays που ήδη «χτενίζει» την εγχώρια αγορά.