You are here

Πρωτογενή πλεονάσματα και αξιοπιστία στην ατζέντα των συναντήσεων Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες

19/08/2019 11:16

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη γαλλική πρωτεύουσα την Πέμπτη 22 Αυγούστου ενώ μία εβδομάδα αργότερα θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνάντηση με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Εν συνεχεία, στις 2 Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε. 

Βασικός στόχος της περιοδείας του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα ζητήματα της οικονομίας και κυρίως στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί. Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζονται ιδιαίτερα προσεχτικοί στις διατυπώσεις του γύρω από τα πρωτογενή πλεονάσματα, θεωρείται βέβαιο ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να χτίσει εικόνα αξιοπιστίας στους συνομιλητές του, έχοντας ως δυνατό χαρτί την κυβερνητική εκτίμηση για μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν από ελληνικής πλευράς τα νομοσχέδια με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

Μιλώντας για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει στις συναντήσεις το ζήτημα μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε: «Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα συζητηθεί και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός όλο το επόμενο διάστημα. Βασικός μας στόχος είναι να κερδίσουμε την αξιοπιστία των εταίρων μας και αυτό γίνεται μόνο προωθώντας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο».

Στη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται εκτός από τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, να συζητήσει και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς οι Γάλλοι επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας της Total στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διεθνών επαφών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση όπου στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους για το 2020.

Τέλος, στις 24-27 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΚΥΠΕ