You are here

Proton Bank: Στην τελική ευθεία το deal με την Hapoalim

21/02/2008 09:21
Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίτευξη στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ της Proton Bank και της ισραηλινής τράπεζας Hapoalim. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Hapoalim αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να εξαγοράσει το 33% της Proton Bank και εν συνεχεία να προχωρήσει σε Δημόσια Πρόταση. Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών όσον αφορά στο τίμημα της εξαγοράς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό με συνομιλητές την Hapoalim και τον βασικό μέτοχο της Proton Bank, το επενδυτικό fund IRF συμφερόντων της κ. Φράγκου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Hapoalim βρίσκονται στην Αθήνα για τις τελικές διαπραγματεύσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι το IRF ελέγχει το 20% των μετοχών της Proton Bank.

Σε ό,τι αφορά στο τίμημα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα κινηθεί στην περιοχή των 9-10 ευρώ ανά μετοχή. Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών, η Proton Bank αποκτά έναν ισχυρό, όσον αφορά την ρευστότητά, στρατηγικό σύμμαχο, ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος στην παρούσα φάση που το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι δυσμενές και η αύξηση του κόστους του χρήματος εκτιμάται ότι θα συνεχίσει καθ` όλη τη διάρκεια του 2008.

Το προφίλ των 2 τραπεζών

Οι συζητήσεις της Proton Bank με την ισραηλινή τράπεζα Hapoalim έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2007 και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές καθυστέρησε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει τις αγορές. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο τραπεζών είναι η εμπειρία τους στην επενδυτική τραπεζική με αιχμή τις εργασίες του asset management.

Ειδικότερα, κύρια δραστηριότητα της Hapoalim είναι οι εργασίες του asset management, με αιχμή τη διαχείριση κεφαλαίων και μόλις πρόσφατα επεκτάθηκε στο retail banking. Η Hapoalim διαθέτει παρουσία στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Πρόσφατα απέκτησε την τουρκική τράπεζα Bank Pozitif, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης στην ρωσική και στην ουκρανική τραπεζική αγορά.

Από την πλευρά της η Proton Bank μπορεί να έχει ως αιχμή της δραστηριότητάς της τις εργασίες της επενδυτικής τραπεζικής, το δίκτυό της όμως επεκτάθηκε και στη λιανική τραπεζική μετά την εξαγορά της Omega Bank.

Σήμερα η Proton Bank διαθέτει δίκτυο 16 καταστημάτων με έντονη κινητικότητα στα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο όμιλος δραστηριοποιείται και στις χρηματοδοτικές μισθώσεις.