You are here

Πρωτοβουλίες Παπανδρέου για δυνατό «φίνις» 13 ημερών

24/02/2004 11:48
Επιθετική πολιτική έναντι της Νέας Δημοκρατίας με ανάδειξη των διαφορών των δύο κομμάτων και του ρόλου της Ακροδεξιάς στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόκειται να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, που, παράλληλα, θα επιδιώξει να στείλει μήνυμα νίκης μέσω των μεγάλων ανοιχτών συγκεντρώσεων, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη.

Τρίτος στόχος του Γ. Παπανδρέου, να ενισχύσει το πρωθυπουργικό του προφίλ μέσω του debate, έναντι του Κ. Καραμανλή, ενώ πλέον κινητοποιείται πλήρως ο κομματικός μηχανισμός με τα κορυφαία στελέχη να μεταβαίνουν σε όλες τις ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις, όπου δεν θα μπορέσει να μεταβεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στο ΠΑΣΟΚ, επικρατεί αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα και με σύμμαχο της παράδοσης, που θέλει τη Χαριλάου Τρικούπη να κάνει πολύ δυνατό φίνις στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, καθορίζουν τη στρατηγική των τελευταίων δεκατριών ημερών.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τονιστούν οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία και κυρίως να αναδειχθεί ο ρόλος της Ακροδεξιάς στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μιας Ακροδεξιάς, που όπως τονίζουν στη Μαυρομιχάλη, δεν πρόκειται να επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό συντηρητικό κόμμα, ακόμα και αν ο Κ. Καραμανλής το ήθελε πραγματικά.

«Η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι επίπλαστη, οφείλεται μόνο στην προσμονή της εξουσίας», λένε χαρακτηριστικά στο κυβερνών κόμμα και ήδη έχουν συγκεντρώσει πολλά στοιχεία από δημόσιες παρεμβάσεις ακροδεξιών και εθνικιστικών στοιχείων της Νέας Δημοκρατίας, που, όπως δηλώνουν, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις τους για τη φυσιογνωμία της Ρηγίλλης.

Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι μέσω της κατάδειξης των διαφορών με τη ΝΔ, αλλά και του ρόλου που παίζει η Ακροδεξιά στο εσωτερικό της, να ενισχύσουν τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και -μέσω του διλήμματος- να κερδίσουν ψήφους από την Αριστερά.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι ο πρώτος στόχος της ηγεσίας, καθώς μια αύξησή της από το 78% που εμφανίζεται στο 85%, ίσως και παραπάνω, μεταφράζεται εκλογικά σε δύο ποσοστιαίες μονάδες στο σύνολο του ποσοστού. Στόχος επίσης μέσω των διλημμάτων είναι η «αριστερή ψήφος», ενώ ειδική στρατηγική έχει χαραχθεί και για το ΔΗΚΚΙ.

ΜΗΝΥΜΑ ΝΙΚΗΣ Το ΠΑΣΟΚ, μέσω των μεγάλων ανοιχτών συγκεντρώσεων των δύο τελευταίων εβδομάδων, επιδιώκει να στείλει μήνυμα νίκης και να αντιστρέψει το κλίμα που δημιούργησαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που επιτρεπόταν η δημοσιοποίησή τους την περασμένη Παρασκευή, πως τις εκλογές κερδίζει η Νέα Δημοκρατία.

Η αρχή θα γίνει αύριο, με τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης (την έχει «χρεωθεί» ο γραμματέας της ΚΕ Μιχ. Χρυσοχοΐδης, που βρίσκεται από την Παρασκευή στη συμπρωτεύουσα), ενώ θα ακολουθήσει την Παρασκευή η συγκέντρωση της Πάτρας (με σημαντικό ρόλο στη διοργάνωσή της να έχει ο κ. Κ. Λαλιώτης).

Από σήμερα, επίσης, αναμένεται η μεγάλη αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ στον επικοινωνιακό τομέα, με πληθώρα ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σποτ, γιγαντοαφίσες, απλές αφίσες και εξειδικευμένα φυλλάδια.

Την τελευταία εβδομάδα ο κ. Γ. Παπανδρέου θα ενισχύσει το πρωθυπουργικό του προφίλ, ενώ θα παρουσιάσει και το σχέδιό του για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, όπως το οραματίζεται.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Ο κ. Παπανδρέου θα επαναφέρει και θα εξειδικεύσει προτάσεις για την παιδεία και την οικονομία (για την οικονομία, μάλιστα, θα προχωρήσει ίσως και σε νέες προτάσεις, που θα συζητηθούν), όπως και θα αναφερθεί και πάλι (μετά τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, πιθανόν στη Λάρισα) στο αγροτικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης, θα παρουσιάσει τις θέσεις του για την ηγεσία και το κοινωνικό κράτος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ άλλων, θα εξαγγείλει ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με πλήρη στελέχωσή τους στις λειτουργίες του. Οι σχετικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μάλιστα, υπολογίζονται τα δύο πρώτα χρόνια σε 12.000.