You are here

Προϋπολογισμός 2004: «Σφίγγει το ζωνάρι» στις κρατικές δαπάνες

20/08/2003 14:46
Πλαφόν 3% στις αναπροσαρμογές των τιμολογίων και 5% στις αυξήσεις των μισθών των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ θέτει για την επόμενη χρονιά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού.

Σε κύκλο επαφών από την ερχόμενη Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, αναμένεται να ζητήσει από τους συναδέλφους του αυστηρές οικονομίες κυρίως στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων και των δημοσίων φορέων και οργανισμών.

Όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, ο κ. Χριστοδουλάκης προτρέπει τις διοικήσεις τους να μην προβούν σε αυξήσεις μισθών άνω του 3% για το 2004, ενώ ως προς τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, επισημαίνει ότι εάν και όπου γίνουν δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 3%.

Στο νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται δραστικές περικοπές στα κονδύλια για υπερωρίες και μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων και 2 δισ. ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα.

Πρώτη προτεραιότητα για τον προϋπολογισμό του 2004 είναι ο περιορισμός του ελλείμματος και η μείωση του δημόσιου χρέους, που θα προέλθουν κυρίως από τον περιορισμό των πρωτογενών δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, οι βασικοί στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2004 είναι:

- Ο περιορισμός του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 0,4% του ΑΕΠ από 0,9% που είναι στόχος για φέτος.

- Η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

- Η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να βελτιωθούν οι συνθήκες για διαρκή οικονομική ανάπτυξη.

- Η αξιολόγηση, η διαφάνεια και ο έλεγχος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και των επιχορηγούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό φορέων.