You are here

«To ΠΣΑ θα αποτύχει και η Ελλάδα ίσως εγκαταλείψει το ευρώ!»

17/03/2010 14:56
Καταδικασμένο σε αποτυχία θεωρεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της ελληνικής κυβέρνησης, ο καθηγητής Οικονομικών στο περίφημο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Μάρτιν Φέλντσταϊν, προοπτική που ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να ρίξει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 12% του ΑΕΠ στο 3% μέσα σε δυο χρόνια μοιάζει με αυταπάτη», υποστήριξε ο κ. Φέλντμαν σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι ρεαλιστικές προοπτικές για την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «είτε να πτωχεύσει είτε εγκαταλείψει το ευρώ ή και τα δυο».

Η «διάγνωσή» του για το ελληνικό πρόβλημα έρχεται σε αντίθεση με την αντίστοιχη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, ο οποίος χαρακτηρίζει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης «πειστική» και απορρίπτει ως «παράλογη» κάθε συζήτηση γύρω από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Οι επενδυτές ωστόσο δεν αποκλείουν τις προβλέψεις του κ. Φέλντσταϊν.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής, Τζωρτζ Σόρος, υποστήριξε ότι το ευρώ «ίσως να μην επιβιώσει», ενώ η αγορά των συμβολαίων ασφάλισης έναντι πιστωτικού κινδύνου (credit default swaps ή CDS) δίνει πιθανότητα 22% σε μια πτώχευση της Ελλάδας από 16% πέρσι.

Ο κ. Φέλντσταϊν υποστηρίζει ότι η αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας στα μέτρα λιτότητας και τις δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών που είναι απαραίτητες για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ενταθούν υπονομεύοντας την επιτυχία του ΠΣΑ και αυξάνοντας το ήδη υψηλό κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Ως εκ τούτου, τονίζει, η Ελλάδα θα χρειαστεί να καταφύγει σε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης, ενδεχομένως βρίσκοντας έναν «ευγενικό», όπως λέει χαρακτηριστικά, τρόπο να πτωχεύσει. Μια δεύτερη επιλογή, καταλήγει, θα ήταν να εγκαταλείψει το ευρώ προκειμένου να υποτιμήσει το νόμισμά της και να υιοθετήσει το ευρώ εκ νέου όταν θα έχει επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα.