You are here

Ψάχνουν 800 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις

29/07/2004 09:14
Για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος είναι αναγκαία μια νέα μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε διάλογο για το ασφαλιστικό, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον του συστήματος, αλλά και το επίπεδο των παροχών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν οι ενοποιήσεις των ταμείων, το μέλλον της επαγγελματικής ασφάλισης, η αναμόρφωση των κλάδων υγείας, οι αυξήσεις των συντάξεων και των επιδομάτων, αλλά και η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Ταυτόχρονα αναδεικνύεται το θέμα της εξεύρεσης τεράστιων πόρων για την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων: Οι προωθούμενες αλλαγές είναι πολυδάπανες και ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί μέσα σε ένα χρόνο με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ! Τα επτά μεγάλα θέματα του ασφαλιστικού συστήματος καταγράφονται σε ειδική μελέτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Συγκεκριμένα:

1.Αύξηση των συντάξεων >> Πάνω από 800.000.000 ευρώ πρέπει να βρει η κυβέρνηση για να καλύψει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την αύξηση των συντάξεων το 2005. Πριν από τις εκλογές ο Κ. Καραμανλής είχε δεσμευτεί για αυξήσεις στις συντάξεις που θα υπερβαίνουν τον ετήσιο πληθωρισμό, ώστε στην τετραετία η κατώτερη αγροτική σύνταξη να φτάσει στα 320 ευρώ (από 201) και η κατώτερη σύνταξη στο ΙΚΑ τα 530 ευρώ (από 412). Για το ΕΚΑΣ υπάρχει δέσμευση για αύξηση στα 230 ευρώ, από 141 που είναι σήμερα.

Για την υλοποίηση των δεσμεύσεων μέσα σε μία τετραετία τον πρώτο χρόνο μόνο για το ΕΚΑΣ και τις αγροτικές συντάξεις απαιτούνται περισσότερα από 450.000.000 ευρώ για το 2005. Δαπάνη η οποία θα πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε ό,τι αφορά στις άλλες συντάξεις, για να υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις θα χρειαστεί να επιβαρυνθεί επιπλέον ο κρατικός προϋπολογισμός με ποσά ανάλογα των αυξήσεων που θα δοθούν.

Η άποψη σύμφωνα με την οποία η δαπάνη για τις αυξήσεις θα καλυφθεί από τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και τη μείωση των δαπανών δεν έχει βάση, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο.

Επιπλέον η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί για το 2005 την επανασύνδεση των συντάξεων 92.000 στρατιωτικών (περιλαμβάνονται και αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες) με τις αποδοχές των εν ενεργεία. Το μέτρο αυτό θα προκαλέσει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 350 εκατ. ευρώ.

2.Χορήγηση ΕΚΑΣ >>Νέες κλίμακες για την καταβολή του ΕΚΑΣ προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Απασχόλησης προτείνει τη διεύρυνση της κλίμακας σε 10 έως 12 επίπεδα, από τα 4 που υπάρχουν σήμερα.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων απαιτεί επιπλέον κόστος 300 εκατ. ευρώ.

3.Ενοποιήσεις των ειδικών ταμείων >>Πολυδάπανη αποδεικνύεται η διαδικασία ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης των ΔΕΚΟ και των τραπεζών στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ. Στους ασφαλιστικούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου που θα πουν «ναι» στις ενοποιήσεις προγραμματίζεται μείωση των εισφορών για να φτάσουν τα επίπεδα του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για την υλοποίηση του εγχειρήματος σε πρώτη φάση απαιτούνται 450.000.000 ευρώ ετησίως, ενώ το ποσό αυτό θα αγγίξει τα 650.000.000 ευρώ μετά από μία τετραετία.

4.Επικουρικά ταμεία >>Ασαφές παραμένει το τοπίο στην επικουρική ασφάλιση, καθώς η διαδικασία των ενοποιήσεων έχει παγώσει. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα πολλά από τα επικουρικά ταμεία θα καταστούν προβληματικά τα αμέσως επόμενα χρόνια, εξαιτίας της πολυδιάσπασης, των ανισοτήτων και των οικονομικών προβλημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ΙΚΑ δεν έχει αποδώσει τα οφειλόμενα στο ΕΤΕΑΜ όπως προβλεπόταν από τον νόμο μέχρι 31/12/2003 (μόνο το κεφάλαιο χωρίς προσαυξήσεις ανέρχεται στα περίπου 2 δισ. ευρώ).

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν 17 από τα 39 ταμεία επικουρικής ασφάλισης που λειτουργούν με τη μορφή ΝΠΔΔ, καθώς σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν λιγότεροι από δύο εργαζόμενοι.

Παράλληλα 10 από τα 39 Ταμεία και τους κλάδους καλύπτουν λιγότερους από 10.000 ασφαλισμένους το καθένα και επομένως είναι ιδιαίτερα επισφαλής η προοπτική τους.

Υπάρχουν τρεις αντίθετες απόψεις για το θέμα της επικουρικής ασφάλισης και η οριστική λύση θα προκύψει μέσα από διάλογο: Η πρώτη άποψη θέλει την ενσωμάτωση της επικουρικής ασφάλισης στην κύρια.

Σύμφωνα με τη δεύτερη η επικουρική ασφάλιση θα πρέπει να συνδεθεί με την επαγγελματική ασφάλιση (επαγγελματικά Ταμεία) οπότε καταργείται ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της και αποκόπτεται από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Και οι δυο προτάσεις οδηγούν σε μείωση των συντάξεων. Η τρίτη άποψη στοχεύει στην ισχυροποίηση της επικουρικής ασφάλισης και τη διατήρησή της ως ενός εκ το δύο πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος (κύρια και επικουρική).

5. Κλάδοι υγείας >>Η μεγάλη αύξηση των δαπανών σε συνδυασμό με την αδυναμία των Ταμείων να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα των κλάδων υγείας.

Πολλά από τα Ταμεία (κυρίως το ΙΚΑ) μπροστά στην ανάγκη να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων τους και αφού δεν υπήρξε από το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα η αναγκαία παραγωγή υπηρεσιών υγείας, προχώρησαν στην παραγωγή τέτοιων υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση θα καταργήσει τη λίστα φαρμάκων, επιλογή που θα αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες.

6. Επαγγελματικά ταμεία >> ΜετΆ εμποδίων προχωρεί ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Η δημιουργία των νέων φορέων, που θα παρέχουν έξτρα παροχές σε όσους καταβάλλουν επιπλέον εισφορές, έχει καθυστερήσει σημαντικά. Στην περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος η υπόθεση της επαγγελματικής ασφάλισης να περιοριστεί σε λιγότερους από πέντε κλάδους.

7.Εξυπηρέτηση πολιτών >>Η γραφειοκρατία κυριαρχεί στις διαδικασίες για την έκδοση της σύνταξης.

Κρίσιμα ζητήματα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν οι ενοποιήσεις των ταμείων, το μέλλον της επαγγελματικής ασφάλισης, η αναμόρφωση των κλάδων υγείας, οι αυξήσεις των συντάξεων και των επιδομάτων, αλλά και η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων

Εξεύρεση πόρων

Οι προωθούμενες αλλαγές είναι πολυδάπανες και ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί μέσα σε ένα χρόνο με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Ενοποίηση Ταμείων

Πολυδάπανη αποδεικνύεται η διαδικασία ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης των ΔΕΚΟ και των τραπεζών στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ

ΕΚΑΣ

Για την διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ απαιτούνται 300 εκατ. ευρώ