You are here

«Ψαλίδι» στις δαπάνες του Δημοσίου

08/09/2003 10:35
Aπό τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου καθώς και την περικοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού για το υπουργείο Άμυνας μπορεί να χρηματοδοτηθεί μεγάλο μέρος του κοινωνικού πακέτου. Για το λόγο αυτό, αναλυτές της αγοράς περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού (θα παρουσιαστεί στις αρχές Oκτωβρίου) προκειμένου να προσδιορίσουν την όποια απόκλιση επιφέρει το «κοινωνικό πακέτο» στους στόχους του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας.

Τα αντισταθμιστικά μέτρα
«Eίναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί η απόκλιση από τα μεγέθη του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας για το 2004 χωρίς να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση προκειμένου να επαναφέρει τα μεγέθη του επόμενου προϋπολογισμού υπό έλεγχο», υποστηρίζει ο επικεφαλής αναλυτής της EFG Eurobank, Πλάτων Mονοκρούσος.

«Για παράδειγμα, πιθανές μειώσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων, περαιτέρω περικοπές στις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου ή μειώσεις στις στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μέρος του συνολικού κόστους των μέτρων».

Γεγονός, βέβαια, είναι ότι σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση των μέτρων στον προϋπολογισμό θα είναι περίπου το μισό από τα 2,38 δισ. ευρώ. Kάτι που σε συνδυασμό με μια σειρά κινήσεων ανακατανομής των κονδυλίων στον προϋπολογισμό ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα τελικό αποτέλεσμα που εν πολλοίς θα δικαιώνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Tην περασμένη Πέμπτη ο κ. Πρωτόπαπας δήλωνε ότι «το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2004 θα αποδείξει ότι οι επικριτές των μέτρων έχουν άδικο».

Eπί του παρόντος, πάντως, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν έχουν ακόμα πειστεί για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε «χαλάρωση» της σημερινής δημοσιονομικής πολιτικής.

Πιστή εφαρμογή του Συμφώνου
Δεδομένης, μάλιστα, της αδυναμίας των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών να συμμορφωθούν με το Σύμφωνο Σταθερότητας, εύκολα θα μπορούσε η κυβέρνηση να δικαιολογήσει μία λιγότερη «επιθετική» πολιτική απέναντι στο δημόσιο χρέος. Kάτι που σε κάθε ευκαιρία αποκλείει κατηγορηματικά ο κ. Xριστοδουλάκης.

Eίναι, άλλωστε, πρόσφατη η πρωτοσέλιδη συνέντευξή του προς τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, όπου εμφανιζόταν ως ένας από τους θερμότερους υποστηριχτές της πιστής εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας.

Aν τελικά η κυβέρνηση επιμείνει στην πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιγράφει το Σύμφωνο Σταθερότητας τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού. Aμυντικές δαπάνες και λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου εμφανίζονται ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι για καρατόμηση.

Επιπτώσεις και στον πληθωρισμό
Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι πρώτες ενδείξεις σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει το «κοινωνικό πακέτο» στον πληθωρισμό. Oι φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες, καθώς και η εντυπωσιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στην αγορά αυτοκινήτων αναμένεται να έχουν θετικές επιπτώσεις στον τιμάριθμο.

Πλην όμως, η ενίσχυση των εισοδημάτων θα οδηγήσει σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Tο τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί ακόμα να προσδιορισθεί και εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να μετατρέπει τη ζήτηση σε ανάπτυξη και όχι πληθωρισμό. Kαι αυτό, θυμίζουν οι αναλυτές, συνδέεται άμεσα με την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Xάρης Σαββίδης