You are here

Ψαλιδισμένες οι επιδοτήσεις στο ρεύμα το Φεβρουάριο

31/01/2023 09:50

Σημαντικά μειωμένες επιδοτήσεις ρεύματος για τον Φεβρουάριο εξήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Βρισκόμαστε σε περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των τιμών φυσικού αερίου, σημείωσε ανακοινώνοντας τις επιδοτήσεις. Όπως είπε η κρίση έχει αμβλυνθεί (τα τιμολόγια των εταιρειών τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένα κατά 65%) ωστόσο δεν έχει τελειώσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι ύψους 95 εκατ. ευρώ έναντι άνω των 470 εκατ. τον Ιανουάριο

Με τα νέα δεδομένα η επιδότηση στα νοικοκυριά περιορίζεται στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh. Συγκεκριμένα για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου η επιδότηση για τον Φεβρουάριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 40 €/MWh.

  • Για μεγαλύτερες καταναλώσεις ισχύει η ίδια επιδότηση υπό την προϋπόθεση όμως ότι η κατανάλωση θα είναι μειωμένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 €/MWh.

Μικρότερη είναι η επιδότηση που ισχύει για τα επαγγελματικά τιμολόγια καθώς φτάνει τα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τους αγρότες είναι 40 ευρώ η μεγαβατώρα.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός δεν μίλησε για επιδότηση στο φυσικό αέριο. Τον Ιανουάριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους έδωσε μια οριζόντια επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές.

Πηγή: Euro2day