You are here

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

11/12/2019 11:15

Ψηφίζεται, σήμερα στην ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις των κομμάτων, το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία καθώς όλα τα κόμματα, πλην της ΜέΡΑ25 έχουν τοποθετηθεί θετικά, μετά και τις σχετικές τροποποιήσεις που έγιναν από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Στη συζήτηση αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, το μεσημέρι, όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου προβλέπουν:

- Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα
που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

- Η ψήφος των ανωτέρω εκλογέων θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

- Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Τα κόμματα θα μπορούν να επιλέγουν έως 3 υποψηφίους από την ομογένεια και εφόσον το κάνουν οφείλουν να τοποθετήσουν τουλάχιστον έναν σε μια από τις 3 πρώτες θέσεις.

ΚΥΠΕ