You are here

Ψήφος εμπιστοσύνης σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς

22/07/2009 08:53
Της Ελένης Κομίνη

Με τη βασική επενδυτική της προτίμηση στην Alpha Bank, ο διεθνής επενδυτικός οίκος Morgan Stanley, προχώρησε σε αύξηση των τιμών - στόχων των μετοχών των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, σε έκθεσή του (20 Ιουλίου).

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου προειδοποιούν γι' ακόμη μία φορά αναφορικά με τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες των τραπεζών.

Επισημαίνουν, ότι τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank άντλησαν αρκετά κρατικά κεφάλαια και θα αντεπεξέλθουν ακόμα και το δυσμενές σενάριο όσον αφορά στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους, με τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου σε κοινές. Για την Πειραιώς, τονίζεται ότι άντλησε λιγότερα κρατικά κεφάλαια από εκείνα που είχε τη δυνατότητα και ενδεχομένως να έχει επιπρόσθετες ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές διατυπώνουν την άποψη ότι υπάρχει το ρίσκο, οι τράπεζες να επιλέξουν να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές.

Ο διεθνής οίκος αυξάνει την τιμή - στόχο για τον τίτλο της Alpha Bank στα 9 ευρώ ανά μετοχή, από 5,3 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας σύσταση «overweight», της Eurobank σε 7 ευρώ από 3 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση «underweight» και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 7,5 ευρώ από 3,8 ευρώ προηγουμένως με σύσταση «equalweight». Στη χθεσινή συνεδρίαση, η Alpha Bank έκλεισε στα 9 ευρώ, η Eurobank στα 8,31 ευρώ και η Πειραιώς στα 7,98 ευρώ.

Τρία σενάρια

Η έκθεση της Morgan Stanley, αναλύοντας το αισιόδοξο σενάριο, ένα βασικό και ένα απαισιόδοξο, καθορίζει τις τιμές - στόχους των τριών τραπεζών σε διαφορετικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στο αισιόδοξο σενάριο το ελληνικό ΑΕΠ είναι μηδενικό το 2009, υπάρχει περιορισμένη επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού και ανάκαμψη της χρηματοδότησης των αγορών της Ν.Α. Ευρώπης. Σε αυτό η τιμή - στόχος της Alpha Bank είναι στα 16 ευρώ, της Eurobank 13 ευρώ και της Πειραιώς 13 ευρώ.

Το βασικό σενάριο υποθέτει κάμψη του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,5% στο 2009, υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού. Η τιμή - στόχος της Alpha Bank είναι στα 9 ευρώ, της Eurobank στα 7 και της Πειραιώς 7,5 ευρώ.

Στο απαισιόδοξο υπάρχει πρόβλεψη για πτώση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, μονοψήφιο εγχώριο ρυθμό δανειακής ανάπτυξης, μεγαλύτερη επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού και ίση υποτίμηση και μετατροπή των κρατικών προνομιούχων μετοχών μέσα στο 2009.

Η τιμή - στόχος της Alpha Bank και της Eurobank είναι 5 ευρώ και της Πειραιώς 4 ευρώ.