You are here

Πτώση 25% των πωλήσεων στις εκπτώσεις

03/09/2013 08:16
Μικρό... φρενάρισμα της πτώσης των πωλήσεων στις φετινές θερινές εκπτώσεις διαπιστώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αλλά και τέσσερις ταχύτητες στον ρυθμό μείωσης του τζίρου.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ μετά από έρευνα που κατέγραψε σε 82 περιοχές της χώρας διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις στις φετινές θερινές εκπτώσεις έπεσαν 25% κατά μέσο όρο. Πέρυσι σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2011 η μείωση ήταν 29%. Το γεγονός αυτό αποδίδεται σύμφωνα με εμπόρους αφενός στις μεγάλες μειώσεις τιμών που έχουν γίνει στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης και στην τριετία κυμαίνονται από 28% έως 37%, με αποτέλεσμα να «τσιμπήσει» η ζήτηση στην αγορά αλλά και στην αυξημένη τουριστική κίνηση, που καταγράφηκε φέτος το καλοκαίρι στα νησιά.

Πέραν αυτών όμως των δεδομένων η ΕΣΕΕ διέκρινε στην έρευνά της τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ή τέσσερις «ταχύτητες» κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα, στα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφεται μία σταθερή μείωση της τάξης του 15% με 20%. Για παράδειγμα στην Αθήνα (-15% έως -20%), στη Θεσσαλονίκη (-20% έως -30%), στον Πειραιά (-20% έως -40%). Στην ηπειρωτική χώρα η μείωση ήταν 25% με 35%, όπως στην Καβάλα, τα Γιαννιτσά, την Κοζάνη κ.ο.κ.

Στις ακριτικές περιοχές η πτώση ήταν μεγαλύτερη 40% με 60%, ενώ στα νησιά η μείωση ήταν 5% με 10%.

Β. Κορκίδης

Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης «το λιανικό εμπόριο όντως είχε ξεχωριστές προσδοκίες από τις φετινές θερινές εκπτώσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν στις επιχειρήσεις μία ανάσα ζωής μέσα στην βαθύτατη κρίση. Τη στιγμή μάλιστα που οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι εξάντλησαν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την καλύτερη τιμολόγηση και χαμηλότερη τελική τιμή πώλησης των προϊόντων που προσέφεραν».

Ο ίδιος συνεχίζει: «Η περίοδος των θερινών τακτικών εκπτώσεων τελικά δεν εξελίχθηκε σε 'προπομπό' σταθεροποίησης της μειούμενης κατανάλωσης στην αγορά. Ο εμπορικός κόσμος παρά τη μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο από την αρχή του χρόνου συνεχίζει να ελπίζει σε ένα 'φρένο' της πτώσης του, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών τριετίας σε ένδυση και υπόδηση από 28-37%». Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι οι έμποροι - μέλη της συνεχίζουν να πωλούν με χαμηλές τιμές μέσα από 10ήμερα προσφορών.

Χρήστος Κολώνας