You are here

Ρεκόρ 5ετίας στα φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ-εισόδημα

15/03/2023 07:46

Χρυσή χρονιά για τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου αποδείχτηκε το 2022. Τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μπήκαν στο ταμείο 55,2 δισ. ευρώ ή 4,8 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το στόχο.

Πρόκειται για τις υψηλότερες επιδόσεις της τελευταίας πενταετίας, όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την επισήμανση της καταλυτικής συμβολής της διεύρυνσης της οικονομικής δραστηριότητας (μετά την πανδημία , ανάκαμψη με ρυθμό 5,9%) και του υψηλού πληθωρισμού (9,6%).

Τα επιμέρους στοιχεία είναι εντυπωσιακά:

  • Αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ που εισπράττεται από τις Δ.Ο.Υ κατά 19,41% πέρυσι στα 13,9 δισ. ευρώ και του ΦΠΑ τελωνείων κατά 30% στα 7,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τις επιδόσεις του προηγουμένου έτους. Το 2021 είχαν μπει στο ταμείο, 11,6 δισ. ευρώ από ΦΠΑ Δ.Ο.Υ και 5,7 δισ. ευρώ από ΦΠΑ τελωνείων
  • Αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 8,72% σε σχέση με το 2021 στα 11,066 δισ. ευρώ και των νομικών προσώπων κατά 37,2% στα 4,629 δισ. ευρώ
  • Αύξηση των εσόδων από ΕΝΦΙΑ στα 2,696 δισ. ευρώ από 2,652 δισ. ευρώ το 2021 (+1,68%).
  • Στις επτά κατηγορίες φορολογικών εσόδων, μόνο οι «λοιποί τρέχοντες φόροι» εμφάνισαν υστέρηση, με τους φόρους και δασμούς εισαγομένων προϊόντων να κάνουν το μεγαλύτερο ράλι στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών.

Η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί των οικονομικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ «η αύξηση των εσόδων που παρατηρείται στους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών που αποτελούν την κατηγορία φόρων με τη μεγαλύτερη συμμετοχή (57%) στα συνολικά έσοδα από φόρους το 2022, σχετίζεται με το αυξημένο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας που, μεταξύ άλλων παραγόντων, επέφερε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης, σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με τα σχετικά δελτία τύπου της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών και στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, σημείωσε αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 38,4% το Α' τρίμηνο, κατά 39,3% το Β' τρίμηνο και κατά 42,8% το Γ ́ τρίμηνο, σε σχέση με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους του 2021. Επιπλέον, σύμφωνα με τα μηνιαία σχετικά δελτία, τόσο ο Οκτώβριος όσο και ο Νοέμβριος του 2022 παρουσιάζουν αύξηση στον κύκλο εργασιών σε σχέση με τους ίδιους μήνες του2021, κατά 30,1% και 20,5% αντίστοιχα.

Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι στα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας επιδρούν και τα πληθωριστικά φαινόμενα που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την εξεταζόμενη περίοδο, τα οποία εδράζονται, μεταξύ άλλων, στην ενεργειακή κρίση, στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις ελλείψεις πρώτων υλών. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών επιδρούν στα στοιχεία που διαμορφώνουν το μέγεθος της τελικής βεβαίωσης ΦΠΑ στην οικονομία και στο ύψος των φορολογικών εσόδων αυτής της κατηγορίας».

Πηγή: Euro2day