You are here

Ρεκόρ συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

26/06/2013 08:41
Σε ύψος ρεκόρ έφθασε η συμμετοχή ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου της Tράπεζας Πειραιώς. Οι ιδιώτες έδωσαν «ψήφο» εμπιστοσύνης στην τράπεζα τοποθετώντας πλέον του 1,4 δισ. ευρώ. Ετσι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών φθάνει σε περίπου 19%. H τράπεζα θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση μετά την πλήρη καταμέτρηση σήμερα. Η συνολική αύξηση της τράπεζας υπενθυμίζεται πως είναι ύψους 7,33 δισ. ευρώ. Προκειμένου η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική απαιτείτο να καλυφθεί από ιδιώτες το 10% του παραπάνω ποσού.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες πάνω από 800 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν στην αύξηση από ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ πλήρως ανταποκρίθηκαν η BCP με 400 εκατ. ευρώ και η Societe Generale με 170 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών υπήρξε πολύ υψηλό. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος και της ψήφου εμπιστοσύνης των διεθνών χαρτοφυλακίων προς την Τράπεζα Πειραιώς, βασικό πρωταγωνιστή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είναι πως υπήρξε από την πλευρά τους προσφορά 1,7 δισ. ευρώ για αδιάθετες μετοχές, ενώ αντλήθηκαν από αυτήν την προσφορά 500 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται πως με βάση τα παραπάνω ποσοστά κάλυψης αντιστοιχούν κοντά σε 4,65 νέες μετοχές για κάθε warrant που λαμβάνουν οι συμμετέχοντες στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Με την επιτυχία της Πειραιώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών. Οι τρεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) κάλυψαν την απαίτηση του 10% της συνολικής αύξησης κεφαλαίου και παραμένουν ιδιωτικές, ενώ η Eurobank ανακεφαλαιοποιήθηκε πλήρως από το ΤΧΣ.

Στις 3 Ιουλίου 2013 θα εγκριθεί από το Χ.Α. η αύξηση του κεφαλαίου της Πειραιώς και η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της τράπεζας και των τίτλων του ΤΧΣ. Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της τράπεζας και των warrants προσδιορίζεται για τις 5 Ιουλίου.

Τράπεζα Αττικής

Σε αγώνα δρόμου μέχρι την Παρασκευή καταλήγει η προσπάθεια της Τράπεζας Αττικής προκειμένου να καλυφθούν τα 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Δεν κάλυψε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που έληξε η Τράπεζα Αττικής που αναζητούσε 200 εκατ. ευρώ με την έκδοση μετοχών και 200 εκατ. ευρώ με μετατρέψιμες ομολογίες.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πόσοι τίτλοι δεν διατέθηκαν. Η τράπεζα οδηγείται στην επιχείρηση διάθεσης των αδιάθετων τίτλων της μέχρι την Παρασκευή απευθυνόμενη για το σκοπό αυτόν σε μεγάλους ιδιώτες επενδυτές.