You are here

Σ. Θωμαδάκης: Αδυναμία ανοίγματος κωδικών λόγω νομοθεσίας

16/07/2003 10:55
Την αδυναμία να προχωρήσει στο άνοιγμα των κωδικών όλων των πολιτικών - όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός - λόγω της υπάρχουσας νομοθεσίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ε. Κεφαλαιαγοράς, Σ. Θωμαδάκης, κατά τη χτεσινή του κατάθεσή ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου κλήθηκε με πρωτοβουλία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν παρέχει στοιχεία για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές πολιτικών προσώπων, ακόμη και αν το ζητήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

'Η Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν φιλοδοξεί και δεν πρέπει να φιλοδοξεί να αναγορευθεί σε τιμητή και εκτιμητή των χρηματιστηριακών συναλλαγών των πολιτικών», επεσήμανε ο κ. Θωμαδάκης, διευκρινίζοντας μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλης, ότι 'η έρευνα των πολιτικών και των χρηματιστηριακών συναλλαγών τους δεν είναι καθόλου αντικείμενο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά αντικείμενό της είναι είτε η έρευνα καταγγελιών παραβατικής συμπεριφοράς είτε η έρευνα για τις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις παραβατικότητας'.

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις των κ.κ. Μανίκα και Νεονάκη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είπε ότι η έρευνα έγινε αυτεπάγγελτα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με αφορμή τα δημοσιεύματα της εφημερίδας 'Αυριανή' και την εισαγγελική έρευνα, και υπογράμμισε ότι 'η χρηματιστηριακή συμπεριφορά και των δύο προσώπων δεν ήταν συμβατή με τη συνήθη συμπεριφορά εκείνων που κάνουν κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών'.

'Δεν προέκυψαν ενδείξεις για διατύπωση σε βάρος τους κατηγοριών και επιβολή κυρώσεων', σημείωσε ο κ. Θωμαδάκης, τονίζοντας πως ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιβάλει κυρώσεις σε 44 περιπτώσεις κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών που έχουν μάλιστα δημοσιευθεί στον Τύπο.

Στο αίτημα των βουλευτών της ΝΔ Μ. Eβερτ και Πρ. Παυλόπουλου να κατατεθούν τα πινάκια των χρηματιστηριακών συναλλαγών των κ. Μανίκα και Νεονάκη για τα έτη 1998, 1999 και 2001, ο πρόεδρος της Επιτροπής Στ. Θωμαδάκης εμφανίσθηκε αρνητικός επικαλούμενος το απόρρητο όπως αυτό επιβάλλεται από το νόμο 1969/2000.

Δεν μπόρεσε πάντως να εξηγήσει γιατί στην επίμαχη επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας έκανε λεπτομερή αναφορά στον αριθμό των μετοχών του κ. Μανίκα και δεν έπραξε το ίδιο για τις μετοχές του κ. Νεονάκη.

'Στην περίπτωση του κ. Μανίκα έκρινα πως πρέπει να χρησιμοποιήσω αυτή τη διατύπωση και στην περίπτωση του κ. Νεονάκη όχι', ήταν η απάντηση του κ. Θωμαδάκη ο οποίος πάντως ανέφερε για τον κ. Νεονάκη ότι 'το άθροισμα των χρηματιστηριακών του συναλλαγών ήταν μεγάλο επειδή έκανε τζιράρισμα ή πολλά γυρίσματα –κατά τη χρηματιστηριακή ορολογία– γεγονός που οδηγεί πάντως στο συμπέρασμα ότι δεν είχε εσωτερική πληροφόρηση'.

Altec

Στα ερωτήματα για την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών της v και την απόφαση επαναφοράς της στη Σοφοκλέους, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι η προσωρινή αναστολή αποφασίστηκε με στόχο να υπάρξει μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης.