You are here

Σε 3 κατηγορίες συνιστάται η 3η δόση του εμβολίου

21/09/2021 06:39

Σε τρεις κατηγορίες πληθυσμού συνιστάται η χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που πραγματοποίησε, το απόγευμα της Δευτέρας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα, η κ. Θεοδωρίδου ανακοίνωσε ότι η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου συνιστάται μετά την πάροδο 6-8 μηνών από τη δεύτερη δόση, σε πολίτες άνω των 60 ετών, σε υγειονομικούς και σε φιλοξενούμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα αλλά και στα δεδομένα φθοράς των αντισωμάτων μετά την πάροδο 5-6 μηνών από τον εμβολιασμό, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η τρίτη δόση κρίνεται σημαντική για τις παραπάνω ομάδες ως προς την αποτελεσματικότερη ανοσοποίησή τους.

Όπως διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο η απουσία ή ο μειωμένος αριθμός αντισωμάτων, καθώς και η μεγάλη έκθεση στον ιό αποτελούν παράγοντες που υπογραμμίζουν τη σημασία χορήγησης της τρίτης δόσης στις συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι η τρίτη δόση του εμβολίου χορηγείται ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου σε ανοσοκατεσταλμένους πολίτες. Αναφορικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται εν αναμονή των δεδομένων, που θα μπορέσουν να αποτελέσουν τη βάση των τελικών αποφάσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο η προσπάθεια που καταβάλλεται για τον εμβολιασμό του πληθυσμού είναι αποτελεσματική και ιδιαίτερα εξωστρεφής. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το ποσοστό των εμβολιασμών θα πρέπει να αυξηθεί, με τη συμμετοχή και τη συμβολή όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλουν στο να πειστούν οι πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

ΚΥΠΕ