You are here

Σε αραβικά χέρια περνά ο Αστέρας Βουλιαγμένης

10/12/2013 08:31
Του Θανάση Παπαδή

Σάρκα και οστά λαμβάνει η θρυλούμενη επενδυτική στήριξη στην ελληνική οικονομία από αραβικά κεφάλαια. Το fund Jermyn Street Real Estate κατέθεσε τη μεγαλύτερη προσφορά για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης και εκτός απροόπτου θα αποκτήσει τον έλεγχο του συγκροτήματος του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Κατέθεσε την υψηλότερη οικονομική προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ και ΤΑΙΠΕΔ και Εθνική Τράπεζα πιθανότατα θα κατακυρώσουν σε αυτό τον διαγωνισμό.

Στο συγκεκριμένο fund συμμετέχουν αραβικά κεφάλαια και ο τουρκικός όμιλος Dogus, που ελέγχει ο μεγιστάνας επιχειρηματίας Φερίτ Σαχένκ.

Η Jermyn Street Real Estate fund IV LP είναι fund το οποίο διαχειρίζεται η AGC JERMYN STREET IV, οι μέτοχοι του οποίου είναι κατά 85% ισχυρά αραβικά Funds και οικογένειες επιχειρηματιών από το Άμπου Ντάμπι, το Κουβέιτ και το Ντουμπάι και κατά 15% του Ομίλου Dogus που ελέγχεται από τον Τούρκο μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Η «μονομαχία» για την απόκτηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης έγινε κυρίως μεταξύ της AGC Equity Partners και της κοινοπραξίας των κ. Κωνσταντακόπουλου και Olayan, αν και στην τελική φάση έδωσε προσφορά και η κοινοπραξία που είχαν δημιουργήσει οι εταιρείες Colony Capital Aquisitions και Dolphin Capital. Την AGC Equity Partners εκπροσώπησαν στην εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Καρατζά για τον πλειοδότη του διαγωνισμού του Αστέρα Βουλιαγμένης, οι κ. Γιάννης Κεντ, Γιώργος Κουτούκης και Σαχίν Γκούπτα.

Η εταιρεία που εξαγοράζει τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να επενδύσει στο εν λόγω ακίνητο κεφάλαια της τάξης του 1 δισ. ευρώ, τα επόμενα 5 χρόνια.

Το ακίνητο του Αστέρα, είναι η πρώτη επένδυση της AGC Equity Partnes, ωστόσο η εταιρεία θα προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις, καθώς τα στελέχη της εκτιμούν ότι η Ελλάδα είναι «πηγή» ευκαιριών για τοποθετήσεις κεφαλαίων. Και τούτο διότι οι ίδιοι πιστεύουν, ότι η χώρα μας βρίσκεται σε σωστή τροχιά για την έξοδό της από την κρίση και την παρατεταμένη ύφεση.

Πρώτος στόχος της AGC Equity Partners για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης είναι η ενίσχυση του προφίλ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Σκοπός δηλαδή των στελεχών της εταιρείας που προκρίθηκε στον διαγωνισμό είναι να επανακτήσει το κύρος του ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970.