You are here

Σε δύο άξονες κινήθηκε η συζήτηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ερντογάν

05/12/2019 06:44

Σε δύο άξονες κινήθηκε η συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε κυρίως το ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον πρόεδρο Ερντογάν ότι η Ελλάδα θεωρεί νομικά άκυρη τη συμφωνία και ότι αυτή προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας στην περιοχή, καθώς αν και δεν έχει νομική βάση, πολιτικά κινείται προς κατεύθυνση αντίθετη από εκείνη που θα έπρεπε να έχει.

Επισήμανε επίσης ότι αυτή η συμφωνία έχει καταδικαστεί από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ.

Ως προς το μεταναστευτικό έγινε εκτενής συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει στον Τούρκο πρόεδρο ότι υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή στη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής, σε βαθμό που πλέον να μην αντιδρά καν στις εκκλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα διατηρεί απόλυτη στήριξη στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καθώς είναι το μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πηγές επισήμαναν πως μέσα στην εβδομάδα θα επισκεφθούν την Ελλάδα και την Τουρκία ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια για τη μετανάστευση επίτροπος, κάτι που συνάδει με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εμπλέξει περισσότερο την ΕΕ.

Ως προς το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση, περιγράφηκε ως ένα κλίμα που ταίριαζε σε μία συζήτηση που δεν ήταν απλή, χωρίς να υπάρξουν εξάρσεις και έντονες αντιπαραθέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τα ζητήματα αυτά και νωρίτερα στο γεύμα με τον πρόεδρο Τραμπ και τους ηγέτες των χωρών μελών που καλύπτουν το στόχο για τις αμυντικές δαπάνες.

Για τις επαφές του πρωθυπουργού στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών πιθανότατα τη Δευτέρα με σύγκληση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

ΚΥΠΕ