You are here

Σε έκδοση ομολόγων €380 εκ. προχωρεί η Attica Bank

07/10/2016 09:20
Η Attica Bank θα εκδώσει ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου ως ενέχυρο για να αντλήσει ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε χθες στο διεθνές πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του πιστωτικού ιδρύματος.

«Θα εκδώσουμε τέτοια ομόλογα αξίας 380 εκατ. ευρώ ώστε να έχουμε ένα άνετο μαξιλάρι ενεχύρων για τον ELA», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Θανάσης Τσαδάρης.

Όλες οι τράπεζες είχαν κάνει χρήση τέτοιων ομολόγων, γνωστών ως ομολόγων Αλογοσκούφη, που είχαν εκδοθεί το 2008 στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

«Είναι μια προληπτική κίνηση. Όπως άλλες ελληνικές τράπεζες, είχαμε εκδώσει τέτοια ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ από το 2009, αλλά ακυρώθηκαν όλα φέτος τον Ιούλιο, καθώς είχαμε αρκετά ενέχυρα», είπε ο κ. Τσαδάρης.

Η τράπεζα, με δείκτη κεφαλαίων core Tier-1 στο 17,2%, βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές εκροές κεφαλαίων το τελευταίο 20ήμερο και χρειάστηκε να επέμβει.

Ο κ. Τσαδάρης πρόσθεσε ότι το σχέδιο της τράπεζας χαίρει της απόλυτης στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά θα χρειαστεί προηγουμένως το «πράσινο» φως της Αρχής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., καθώς τίθεται ζήτημα κρατικών εγγυήσεων.

Όλες οι τράπεζες είχαν κάνει χρήση τέτοιων ομολόγων, γνωστών ως ομολόγων Αλογοσκούφη, που είχαν εκδοθεί το 2008 στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Αποτελεί μία κίνηση πρόληψης.

Όπως είναι γνωστό οι συστημικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στο εργαλείο ρευστότητας του Πυλώνα ΙΙ σύμφωνα με τον νόμο 3723/2008 και κάνουν παγίως χρήση αυτού.

ΕΓΚΡΙΣΗ

Η Attica Bank δεν έχει κάνει χρήση της εν λόγω ευχέρειας παροχής ρευστότητας, αλλά δύναται και αυτή να έχει πρόσβαση σ' αυτό το όπλο, εφόσον λάβει έγκριση από τα κοινοτικά όργανα στο πλαίσιο των ισχυόντων κανόνων.

Το ποσό μέχρι του οποίου η τράπεζα μπορεί να κάνει χρήση της ευχέρειας προσδιορίζεται από κατανομή, η οποία προκύπτει από υπολογισμούς με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως και για τις λοιπές τράπεζες.

Η χρήση του εν λόγω εργαλείου ρευστότητας γίνεται με επιβολή προμήθειας υπέρ του ελληνικού δημοσίου.