You are here

Σε συγχωνεύσεις εταιρειών προχωρά η Ασπίς Πρόνοια

22/07/2009 08:54
Του Ν. Σακελλαρίου

Στη δημιουργία ενός ομίλου που θα περιέχει δύο εταιρείες ασφαλειών, μία εταιρεία Ζωής και μία εταιρείας Ζημιών θα προχωρήσει ο όμιλος της Ασπίς Πρόνοια μόλις ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για την κεφαλαιακή ενίσχυση των εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος θα ολοκληρώσει την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς ο βασικός μέτοχος κ. Παύλος Ψωμιάδης φέρεται ότι έχει συγκεντρώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα χρηματοδοτηθεί τόσο από κεφάλαια του κ. Ψωμιάδη όσο και από ξένα κεφάλαια.

Χρηματοδότηση

Σε δεύτερη φάση θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ για τις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου και σταδιακά θα χρηματοδοτηθεί και η μείωση των ενδο-ομιλικών (cross holding) συμμετοχών. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. της ΕΠΕΙΑ είχε αποφασίσει κατά τη συνεδρίαση της 21ης Μαΐου τη δέσμευση της περιουσίας της Aσπίς Πρόνοια Γενικών Ασφαλίσεων, της Ασπίς Πρόνοια Ασφαλίσεων Ζημιών και της Commercial Value.

Οι συγχωνεύσεις των εταιρειών του ομίλου θα ξεκινήσουν προς το τέλος του 2009 και το νέο σχήμα που θα προκύψει μετά από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίων των εταιρειών του ομίλου θα έχει συγκεντρωμένες όλες τις εταιρείες Ζωής κάτω από την Ασπίς Πρόνοια Ζωής και όλες τις εταιρείες Ζημιών κάτω από την Commercial Value.

Παραγωγή

To νέο σχήμα θα έχει στόχο να έχει ταχύτητα και αποτελεσματικότερη λειτουργία παραγωγής ασφαλίστρων και θα έχει ως στόχο την αποφυγή νέων περιπεπλεγμένων ενδοομιλικών συμμετοχών στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος. Το νέο σχήμα θα έχει ως στόχο την ενδυνάμωση του δικτύου πωλήσεων τόσο όσο αφορά το αυτόνομο δίκτυο ασφαλιστών, όσο και το πρακτορειακό δίκτυο αλλά και τους μεσίτες.

Σε ό,τι αφορά τη παραγωγή ασφαλίστρων, υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Ασπίς διατήρησε τη 2η θέση για το 1ο τρίμηνο του 2009 σε παραγωγή ασφαλίστρων, στο σύνολο των εν Ελλάδι ασφαλιστικών εταιρειών, ο χρηματοασφαλιστικός Όμιλος Παύλου Ψωμιάδη.

Συγκεκριμένα, με την ένταξη της Proton Ασφαλιστικής στον Όμιλο Παύλου Ψωμιάδη, το 1ο τρίμηνο του 2009 οι τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες συμφερόντων του (ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ/ΑΕΑΖ, Commer­cial Value & Proton Ασφαλιστική) συγκέντρωσαν συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ύψους 121,6 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις

Όσον αφορά στην παραγωγή της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ κατά το α’ τρίμηνο 2009, στα ίδια υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις προγραμμάτων πε­ριοδικών καταβολών (αποτα­μιευ­τικά-συνταξιοδοτικά), το πρώτο τετράμηνο του 2009 συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διά­στημα. Για την ίδια χρονική περίοδο η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο Αυτοκινήτων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ κατέγραψε ποσοστιαία άνοδο ύψους 25% σε σχέση με την ανάλογη περυσινή περίοδο, αγγίζοντας τα 9,7 εκατομμύρια ευρώ.