You are here

Σε τεχνικό «τοίχο» κόλλησε το Χρηματιστήριο

19/07/2019 17:42

Αδυναμία του ΓΔ να ξεπεράσει τα το κρίσιμο όριο των 876 μονάδων. Με οριακή πτώση ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η εγχώρια αγορά, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν στη συνεδρίαση.

Υψηλού βαθμού δυσκολίας, αποδείχθηκε και η σημερινή προσπάθεια του Γενικού Δείκτη, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, να πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 876 μονάδων και ίσως σε αυτό να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έχασαν προς στιγμήν το θετικό, αρχικό πρόσημο, κίνηση στην οποία ακολούθησε και το Χ.Α. μετά τις 14.00 και με την λήξη των συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων.

Το θέμα είναι ότι οι Ευρωπαϊκές Αγορές γύρισαν, εκ νέου, σε μικρά κέρδη, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει και το Χ.Α., πιθανότατα γιατί η ψυχολογία από τους ενεργούς traders επηρεάστηκε και από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Ελληνική Πρωτεύουσα.

Σε αντίθεση με το Χ.Α., ουδέτερα έδειξαν τα σημερινά μηνύματα από την Αγορά Παραγώγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να διαμορφώνεται στο 2,151%.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, οι λίγες βοήθειες από τον μη Τραπεζικό 25αρη, η σαφέστατη υποχώρηση των συναλλαγών μετά τις 14.10 και τον ισχυρό σεισμό, η υποχώρηση των περισσότερων Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών από τα πρωινά υψηλά και το σαφώς μειωμένο ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε ανοδική για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., με εβδομαδιαία κέρδη 1,10%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 4,49%.

Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη φθάνουν στο 41,5% και του Τραπεζικού δείκτη στο 75,05%.

Η συνεδρίαση

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλό των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank (+0,95%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή το αρνητικό πρόσημο, η μετοχή της Alpha Bank (+1,30%) κινήθηκε μόνιμα στο “πράσινο”, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (0%) και Πειραιώς (0%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 784,97 μονάδες (+2,78%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 769,04 (+0,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 769,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, η τεχνική εικόνα του ΔΤΡ.

Σε πρώτη φάση παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 770 μονάδων, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι η υπέρβαση της ζώνης 782 – 799 και ακόμα μεγαλύτερο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 847 μονάδων (ημερήσιο “stop long”). Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για κίνηση προς τις 903 μονάδες.

Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 716, 695, 660 και 652 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Cenergy (+0,68%), ΕΧΑΕ (+0,10%), ΟΛΠ (+3,04%), ΟΠΑΠ (+0,86%) και Τιτάν (+1,34%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση βγήκε “bid” στις κοινές μετοχές του Τιτάνα στα 19,64 ευρώ (τιμή ανταλλαγής για όσους δεν αποδέχθηκαν την δημόσια πρόταση) και στους προνομιούχους τίτλους στα 18,98 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “ο Βούλγαρος Επιχειρηματίας Spas Rusev, που πριν από λίγους μήνες εξαγόρασε από τον ΟΤΕ την Telekom Albania έναντι 50 εκατ. ευρώ, εμφανίζεται ως επικρατέστερος και για την εξαγορά της Telekom Romania Mobile, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ρουμανικού Τύπου”.

Από την άλλη τη διανομή του έκτακτου μερίσματος ύψους 0,054 ευρώ ανά μετοχή, μετά τις προβλεπόμενες παρακρατήσεις, μετά την πώληση της Telekom Albania, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ημερομηνία αποκοπής είναι η 22α Ιουλίου.

Εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,72%) δείχνει διαθέσεις συσσώρευσης πέριξ των 12,50 ευρώ. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 13,10 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 12,01 ευρώ.

Σε νέα υψηλά 11ετιας έκλεισε ο τίτλος του ΟΛΠ (3,04%), που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας.

Στα 24,00 η επόμενη, θεωρητική, αντίσταση, στα 22,15 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Για σήμερα, λόγω της κίνησης των Αγορών να ‘χαιρετήσουν’ τις δηλώσεις Αξιωματούχου της FED, η θετική αυτή ψυχολογία είναι πιθανό να επηρεάσει θετικά τις Ελληνικές μετοχές” εκτιμούσε η Eurobank Eq.

“Περιμένουμε το Χ.Α. να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών”, ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.

“Οι Επενδυτές εστιάζουν το βλέμμα τους σε συγκεκριμένες αναφορές αναφορικά με τη ΔΕΗ, το Ελληνικό, τον Τραπεζικό κλάδο και τη φορολογική μεταρρύθμιση, στην επερχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης η οποία ξεκινάει αύριο στη Βουλή και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται να συνεχιστεί, λόγω και της βελτιωμένης ψυχολογίας στης Αγορές του εξωτερικού. Σημειώστε επίσης πως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σειράς Ιουλίου, λήγουν σήμερα”, ανέφερε η Beta Sec.

“Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος συμπίπτει με την έναρξη της συζήτησης για τις προγραμματικές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για την Οικονομία, από τις οποίες θα απεικονιστεί ο βαθμός φιλικότητας προς τους Επενδυτές και το Επιχειρείν. Το κλείσιμο των Παραγώγων του τρέχοντα μήνα, προϊδεάζει για αυξημένη μεταβλητότητα, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενη για το τελικό πρόσημο του ΓΔ”, σημείωνε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πριν επιστρέψουμε στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Fed της Νέα Υόρκης Τζον Ουίλιαμς, δήλωσε ότι “οι Κεντρικοί Τραπεζίτες πρέπει να ενεργούν γρήγορα και σθεναρά, όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Είναι προτιμότερο να λάβουμε προληπτικά μέτρα, από το να περιμένουμε να εκδηλωθεί η καταστροφή", ανέφερε στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ερευνών Κεντρικών Τραπεζών

Στο εμπορικό μέτωπο, ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε πως οι συνομιλίες της Κίνας με τις ΗΠΑ πρόκειται να αρχίσουν ξανά. Ωστόσο η “Wall Street Journal” μετέδωσε ότι “η Κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι σίγουρη για το πώς θα απαντήσει στις απαιτήσεις του Πεκίνου, να χαλαρώσει τις κυρώσεις στη ‘Huawei”.

Τις παραπάνω εξελίξεις, μαζί με τα σημερινά εταιρικά αποτελέσματα, προσπάθησαν να τιμολογήσουν οι Διεθνείς Αγορές, την συγκρατημένη αισιοδοξία των οποίων δεν έδειξε να συμμερίζεται το Χ.Α.

Πηγή: Euro2day