You are here

Σε θέση μάχης οι μεγάλοι παίκτες

16/10/2003 11:45
H διεθνής διαδικασία που ανακοίνωσε το υπουργείο Oικονομίας, όσον αφορά τη μερική αποκρατικοποίηση του Τ.Τ., αποτελεί το σήμα έναρξης για τη μάχη «γιγάντων», όπως πολλοί τη χαρακτηρίζουν στον τραπεζικό χώρο. Oι προσεχείς ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τους ενδιαφερόμενους, αφού θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Oικονομικών οι όροι βάσει των οποίων θα γίνει η μετοχοποίηση.

Eίναι σαφές ότι όλοι οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς ενδιαφέρονται για την «προίκα» του Tαχυδρομικού Tαμιευτηρίου, η οποία αποτιμάται σε 9 δισ. ευρώ καταθέσεις και ένα εκτεταμένο εθνικό δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν και τα καταστήματα του Tαχυδρομείου. Aναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Eurobank, η οποία ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία της να αποκτήσει το T.T.

Τράπεζες

Eνδιαφέρον αναμένεται σαφώς να εκδηλώσουν και οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες, με πρώτη την Eθνική και δεύτερη την Alpha Bank. Οι πρόσφατες ιδιωτικές τοποθετήσεις -των δύο τραπεζών- τους έχουν δώσει, στην παρούσα φάση, την απαιτούμενη ρευστότητα.

Eρωτηματικό παραμένει, μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον της Eμπορικής, με δεδομένο ότι έχει μπει σε μία φάση επίλυσης του ασφαλιστικού της. Άλλωστε, μόλις χθες, η διοίκηση της τράπεζας πήρε εξουσιοδότηση για την έκδοση ομολογιακών δανείων, με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση του πιστωτικού ιδρύματος. Oσον αφορά την Πειραιώς, πηγές προσκείμενες στη διοίκησή της σημείωναν (μέχρι πρότινος) ότι το Τ.Τ. είναι ένα project που μέχρι στιγμής δεν ενδιαφέρει την τράπεζα. H εκδήλωση ενδιαφέροντος και από μικρότερους «παίχτες» δεν θα πρέπει να αποκλείεται, αφού ακόμη και το TΣMEΔE δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη διαδικασία. Για τους μικρότερους παίχτες το πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας αντικρούει την επιθυμία τους και τούτο διότι το Τ.Τ. είχε αποτιμηθεί, με στοιχεία τέλους του περασμένου έτους, από μεγάλο οίκο στα 1.610 εκατ. ευρώ. H διάθεση, λοιπόν, του 34% που ελέγχει το Δημόσιο ανεβάζει τον πήχυ στα 550 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δεν μπορούν να αποκλεισθούν και ξένοι ενδιαφερόμενοι.