You are here

Σενάριο για προστασία δύο ταχυτήτων στο νέο ν. Κατσέλη

08/02/2019 10:19

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση πρέπει να έχει έτοιμη την πρόταση της για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και να την στείλει για έγκριση στους δανειστές,μ στο τραπέζι βρίσκεται και και η επιλογή της υιοθέτησης ενός μοντέλου «δύο ταχυτήτων» όσον αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας και το πώς θα προστατεύεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, αν και επισήμως τηρείται σιγή ιχθύος, το νέο πλαίσιο μπορεί να έχει την εξής μορφή:

- Πρώτον, σε περιπτώσεις ακινήτων σχετικά μικρής εμπορικής αξίας οι δανειολήπτες θα εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης από το Δημόσιο της μηνιαίας δόσης. Αφορά την κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν χαμηλά εισοδήματα. Να σημειωθεί ότι ακόμα και ο υφιστάμενος νόμος (Κατσέλη-Σταθάκη) προβλέπει την επιδότηση της δόσης (σ.σ. δεν εφαρμόσθηκε όμως ποτέ) για αντικειμενική αξία κατοικίας έως 120.000 ευρώ για τον άγαμο προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τρία παιδιά.

- Δεύτερον, για ακίνητα υψηλότερης εμπορικής αξίας θα προσφέρεται προστασία αλλά οι διευκολύνσεις θα περιορίζονται σε επιμήκυνση (5,10, 15 έως και 25 έτη) που θα προσφέρει στο δάνειο η τράπεζα.

Όσο για το κούρεμα του δανείου σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα είναι «κλιμακωτό» και θα δίνεται σε ετήσια βάση (δηλαδή σε ποσοστό) ανάλογα με την αποπληρωμή του δανείου και υπό τον όρο ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στην αποπληρωμή.

Ο λόγος στους θεσμούς

Βέβαια, η κυβερνητική πρόταση πρέπει να λάβει την έγκριση των δανειστών, κυρίως των εποπτικών αρχών της Φρανκφούρτης. Οι δανειστές επιμένουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας να είναι χαμηλά και η επιδότηση να αφορά όσους έχουν εισοδήματα από 7.000 ευρώ (άγαμος) έως 24.000 ευρώ (οικογένεια με 3 παιδιά).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές συντάσσονται με την πρόταση των τραπεζών, η οποία προβλέπει η αξία της πρώτης κατοικίας να ξεκινά από τις 75.000 ευρώ για τον άγαμο και να φθάνει τις 100.000 ευρώ για οικογένεια. Τα όρια τα οποία στοχεύει η κυβέρνηση είναι σημαντικά υψηλότερα.

Πηγή: Euro2day