You are here

Το σενάριο της Citi για τις ελληνικές μετοχές

25/01/2022 11:35

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi παραμένουν αρνητικοί στις μακρινές λήξεις των ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς τα επιτόκια είναι απίθανο να κορυφωθούν προτού η Fed ξεκινήσει τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων. Αντίθετα, συνεχίζουν να είναι ελκυστικές οι μακρινές λήξεις ομολόγων στην Κίνα, καθώς η χαλάρωση γίνεται πιο έντονη, αλλά και στις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ), όπου τα πραγματικά επιτόκια έχουν γυρίσει σε αρκετά ελκυστικά επίπεδα.

Στις μετοχές, συνεχίζει στην έκθεσή της, η αύξηση των επιτοκίων της Fed (σ.σ. lift-off όπως έχει χαρακτηριστεί) συνήθως ακολουθείται από κάποια «δυσπεψία». Η αμερικανική τράπεζα αντισταθμίζει τον κίνδυνο των μετοχικών θέσεων με μια νέα αρνητική θέση στα αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης (High Yield), που προστίθεται στην ήδη αρνητική θέση της στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (Investment Grade). Παράλληλα διατηρεί τις θέσεις long στα δάνεια με μόχλευση, την καλύτερη κατηγορία περιουσιακού στοιχείου κατά τη διάρκεια ενός ανοδικού κύκλου και στα ομόλογα της Κίνας, όπου οι αρχές αρχίζουν να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στον τομέα των ακινήτων.

Συνολικά, διατηρεί την αρνητική θέση επί των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ (τόσο των ονομαστικών όσο και των πραγματικών), παραμένει θετική στα κινεζικά κρατικά ομόλογα και τα τοπικά ομόλογα των EM (αμφότερα αντισταθμισμένα σε συναλλαγματικούς όρους). Παραμένει θετική και υπερεπενδεδυμένη στις αμερικανικές μετοχές, ενώ διατηρεί αρνητική θέση στα βασικά μετάλλων. Τέλος, παραμένει long στις ευρωπαϊκές και στα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Τι βλέπει για τις ελληνικές μετοχές

Δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές οι εγχώριες αξίες σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, βάσει των εκτιμήσεων της Citigroup. Οι μετοχές του δείκτη MSCI Greece θα σημειώσουν σημαντική αύξηση 40% στα κέρδη ανά μετοχή φέτος και ισχυρή ανάπτυξη το 2023, της τάξεως του 20%, αλλά παρ' όλα αυτά οι δείκτες αποτίμησης προβληματίζουν.

Η αποτίμηση των εγχώριων μετοχών είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, με 15,7 φορές τα κέρδη ανά μετοχή φέτος και 11,2 φορές το 2023. Η αποτίμηση των αναδυόμενων αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι 10,3 φορές τα φετινά κέρδη ανά μετοχή και 9,4 φορές το 2023, με τα premium στο 50% φέτος και 20% το 2023.

Το άλλοτε ισχυρό όπλο για τις εγχώριες μετοχές, η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece, φαίνεται να εξασθενεί με μερισματική απόδοση 3,3% έναντι 4,7% για τις αναδυόμενες αγορές της CEEMEA. Αντίθετα, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) στη μία φορά μόλις τοποθετείται στις υψηλότερες-ελκυστικότερες θέσεις της αμερικανικής τράπεζας.

Στα θετικά της αγοράς φέτος η ισχυρή υπεραπόδοση του εγχώριου δείκτη με +7,1% έναντι +1,8% των αγορών της περιοχής μας.

Αν ωστόσο λόγω του σταθερού εγχώριου νομίσματος, η αγορά της Αθήνας συγκριθεί με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές, η σύγκριση είναι πολύ διαφορετική. Έκπτωση στους δείκτες τιμών προς κέρδη (P/E) 23,5% και σε όρους P/BV 50%.

Παραδόξως, η εγχώρια αγορά, πλην των τραπεζικών μετοχών, αποτιμάται ακόμη υψηλότερα βάσει των υπολογισμών της Citigroup, με δείκτες P/E 15,2 φορές φέτος και 12,2 φορές το 2023, με πολύ μικρότερους ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή φέτος.

Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές

Τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια δεν σκοτώνουν την αγορά μετοχών, επισημαίνει η Citigroup. Καθώς τα πραγματικά επιτόκια κινούνται γρήγορα υψηλότερα και πλησιάζει η άνοδος των Fed Funds, η αγορά μετοχών ταλαντώνεται.

Η κυλιόμενη μεταβολή των πραγματικών αποδόσεων των ΗΠΑ είναι ένα γεγονός δύο τυπικών αποκλίσεων (+2SD), το οποίο δεδομένης της ταχύτητας της μεταβολής των επιτοκίων, έχει γενικά οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές στις αγορές μετοχών. Τούτου λεχθέντος, η ομάδα των quants της Citi έχει διαπιστώσει ότι ενώ η κίνηση των πραγματικών αποδόσεων οδηγεί σε ταυτόχρονη κίνηση χαμηλότερα τις μετοχές, η μέση μελλοντική απόδοση 3 μηνών στις μετοχές είναι θετική και υποδηλώνει ότι η κίνηση των πραγματικών επιτοκίων δεν σκοτώνει κατ’ ανάγκη την αγορά των μετοχών.

Πηγή: Euro2day