You are here

ΣΕΤΕ: Μείωση 8% στις τουριστικές αφίξεις το 2004

20/07/2004 16:10
Μείωση των τουριστικών αφίξεων, της τάξεως του 8% σε σχέση με πέρυσι, δείχνουν για το σύνολο του 2004 τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία για την τουριστική κίνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Με δεδομένο ότι η προηγούμενη χρονιά ήταν επίσης πτωτική (σε σχέση με το 2002), η νέα σημαντική μείωση που αναμένεται σε επίπεδο αφίξεων για το «Ολυμπιακό» 2004 εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, αν στους επόμενους μήνες η κατάσταση δεν διαφοροποιηθεί, το τοπίο προδιαγράφεται ιδιαίτερα μελανό.

«Για την ελληνική οικονομία και κοινωνία αυτό σημαίνει 20.000 θέσεις εργασίας λιγότερες, απώλειες εσόδων περίπου 800 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενη μείωση 0,7% στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ» υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αφίξεων στα αεροδρόμια της χώρας, η αρνητική εξέλιξη της τουριστικής κίνησης επιβεβαιώθηκε και τον Ιούνιο, τη στιγμή που στις ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Τουρκία και Κύπρο), οι αντίστοιχοι αριθμοί ακολούθησαν την ανιούσα.

«Αυτό σημαίνει ότι εξωγενείς παράγοντες που προβάλλονται κατά καιρούς σαν κύρια αίτια της φετινής κατάστασης στην Ελλάδα, όπως τρομοκρατία, οικονομική ύφεση κ.λπ., δεν φαίνεται να επηρεάζουν άλλες άμεσα ανταγωνίστριες χώρες. Όπως τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, ο κόσμος του τουρισμού περίμενε την υψηλή περίοδο για να καλύψει τις αρνητικές επιδόσεις που καταγράφηκαν τους πρώτους μήνες του έτους. Δυστυχώς η πορεία των κρατήσεων και ακόμη περισσότερο των εσόδων δεν δείχνει καμία τάση βελτίωσης και οι πιθανότητες να παρατηρηθεί οποιαδήποτε σημαντική ανατροπή της κατάστασης μέχρι το τέλος της περιόδου είναι πλέον περιορισμένες» υπογραμμίζει ο ΣΕΤΕ.

Μείωση αφίξεων στο πρώτο εξάμηνο

Βάσει των στοιχείων που επικαλείται ο ΣΕΤΕ, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Ρόδου μειώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο κατά 6,17% (στις 390.000, έναντι 416.481 στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα), ενώ σε εκείνο της Κέρκυρας η μείωση ανήλθε στο 9,42% (269.176 από 297.161). Αντίστοιχη ήταν η εικόνα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου αφίχθησαν 660.233 επιβάτες, έναντι 695.340 πέρυσι (-5,05%), ενώ η μείωση στην Κω και τη Ζάκυνθο έφτασε στο 4,29% και 1,25% αντίστοιχα και στα Χανιά στο 4,77%.

Αντίθετα, κατά το ίδιο διάστημα, εντυπωσιακή (52,82%) ήταν η αύξηση των αφίξεων στα αεροδρόμια της Τουρκίας, αφού αυτές ξεπέρασαν τα 4,829 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 3,81% (φτάνοντας στα 18.161.571), ενώ στην Κύπρο ήταν περισσότερες κατά 10,55% (697.051).

Τέσσερις άμεσες προτεραιότητες

Προκειμένου ο ελληνικός τουρισμός να μπει εκ νέου σε ανοδικό κανάλι, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εμπλουτίσει το «οπλοστάσιό» της για την προσέλκυση ξένων τουριστών. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι για να αναστραφεί το σημερινό αρνητικό κλίμα, θα πρέπει να τεθούν οι εξής άμεσες προτεραιότητες:

* Η ενίσχυση της προβολής, με στόχο την φετινή μετα-Ολυμπιακή τουριστική περίοδο ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη δημοσιότητα της χώρας μας λόγω Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και λόγω της επιτυχίας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

* Η ενεργοποίηση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, ώστε να περιορίζονται τα αρνητικά σχόλια για ασήμαντου μεγέθους και σημασίας για τον τουρισμό γεγονότα (όπως τα περιβόητα «γκαζάκια»).

* Η άμεση και αποφασιστική πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας που τυχόν εμφανισθούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να αποφευχθεί δυσφήμηση που επεκτείνεται στο σύνολο του ελληνικού τουρισμού.

* Η παρέμβαση στις ελληνικές προξενικές αρχές, ώστε να διευκολύνουν, ιδιαίτερα στην μετα-Ολυμπιακή περίοδο, τη χορήγηση βίζας σε επισκέπτες από χώρες εκτός ΕΕ.